biologikomeli
Αν και εφέτος όπως ανάφερα σε προηγουμένη ανάρτηση, δεν ήταν τα αναμενόμενα, τα μελισσάκια μου δεν με απογοήτευσαν. Βγήκε ένα πολύ νόστιμο μέλι και βέβαια 100% βιολογικό που στο βάζο σχηματίζεται μία όμορφη πέρλα. Άρχισαν οι παραγγελίες έντονα…….. και όπως φαίνεται το μέλι θα κάνει φτερά σε χρόνο DT.
Το βιολογικό μέλι Ελάτης Μαινάλου - Βανίλια είναι ένα μοναδικό μέλι και στην εμφάνιση, με χρώμα καραμέλας που διασχίζουν μαργαριταρένιες ανταύγειες, και στη γεύση, που θυμίζει πραγματικά τη βανίλια και τα γλυκά καρυκεύματα. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (14%-15%) και μία σχεδόν κρεμώδη ρευστότητα.
Είναι το μοναδικό Ελληνικό μέλι με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)  το οποίο πήρε χρυσό βραβείο στο Παρίσι στην έκθεση τροφίμων το 1996. Παράγεται μόνο από το μαύρο έλατο του όρους Μαινάλου, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα Αρκαδίας .

Το μέλι αυτό δεν συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγει ένα έντομο (Physokermes hemicryphus) στον κορμό του μαύρου ελάτου. 
Κατά την έναρξη της δραστηριότητας του εντόμου εκκρίνεται η λεγόμενη «βανίλια» μια πολύ πηχτή και θολή γλυκιά ουσία. Οι μέλισσες τη μαζεύουν σαv τρελές και αφού την επεξεργαστούν την αποθηκεύουν. Στη συνέχεια εκκρίνεται το γνωστό ελατόμελο (κόκκινο μέλι Ελάτης).
Το Βιολογικό Μέλι Βανίλια Ελάτης Μαινάλου "Βιο Μέλι"  συλλέγετε από τα ελατοδάση στο Όρος Μαίναλο στην περιοχή Ελάτη-Αλωνίσταινα, στη Βυτίνα Αρκαδίας σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 800 μ – 1300 μ από τις 21 Μαΐου μέχρι 20 Ιουλίου. Είναι τόσο πηχτή η βανίλια, ώστε αν καθυστερήσουμε να τρυγήσουμε τις κερήθρες περισσότερο από μια εβδομάδα, τότε αυτή σχεδόν στερεοποιείται και δεν βγαίνει στον

μελιτοεξαγωγέα. Στην συνέχεια το μέλι μας φιλτράρεται με προσοχή και συσκευάζεται σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα από την συλλογή του στις  εγκαταστάσεις μας κατευθείαν σε γυάλινα βάζα. Έπειτα αποθηκεύεται σε σκοτεινό και χαμηλής θερμοκρασίας χώρο, έτοιμο να προσφερθεί στον καταναλωτή χωρίς καμία αλλοίωση έτσι όπως 
βγαίνει από την κυψέλη, με την φροντίδα και την εγγύηση του Γιάννη Αναγνωστόπουλου.

Χαρακτηριστικά
 Είδος:  Βιολογικό Μέλι Ελάτης-Βανίλια 
 Προέλευση:  Βυτίνα Αρκαδίας, Πελοπόννησος
 Περίοδος Συλλογής:  Μάιος - Ιούλιος
 Χρώμα:  Καραμέλας με Μαργαριταρένιες Ανταύγειες
 Άρωμα:  Ελαφρύ
 Γεύση:  Λίγο Γλυκό
Το μέλι Ελάτης-Βανίλια  δεν κρυσταλλώνει, και διατηρείται σε δροσερό, σκοτεινό και άοσμο χώρο.