biologikomeli
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Τον Αύγουστο οι μέλισσες θα πετούν όλο και περισσότερο, κατά προτίμηση τα πρωινά και αργά το απόγευμα στη δροσούλα, προς αναζήτηση νέκταρ και γύρης...το οποίο και είναι αρκετά δύσκολο να το βρουν!!!  Κάνουν μία από τις τελευταίες προσπάθειες να αποθηκεύσουν τις προμήθειες τους για τον χειμώνα που έρχεται ψάχνοντας και για την τελευταία πηγή νέκταρος. Η Αφαλαρίδα και το Πεύκο κυριαρχούν στις προτιμήσεις των βιολογικών μας μελισσών.  


 

 


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Ο Αύγουστος για τους περισσότερους μελισσοκόμους είναι μήνας ξεκούρασης. Το μέλι βρίσκεται πλέον στα δοχεία ωρίμανσης έτοιμο να το συσκευαστεί στα δοχεία που επιθυμεί με τελικό προορισμό, την πώληση του απευθείας σε πελάτες ή καταστήματα.
Οι τρυγημένες κερήθρες που προέκυψαν έχουν τοποθετηθεί ξανά στα μελίσσια, για να διορθωθούν οι φθορές τους και να γλείψουν οι μέλισσες τα μέλια που απέμειναν (η τοποθέτηση των πατωμάτων θα πρέπει να γίνεται αργά, όταν σουρουπώνει ,για να μην προκύψει λεηλασία).

Αυτή την περίοδο χρειάζεται προσοχή για τις λεηλασίες όπου τα δυνατά μελίσσια προσπαθούν να πάρουν το μέλι από τα αδύνατα. Οι μελισσοκομικές επεμβάσεις πρέπει να είναι σύντομες και τελείως απαραίτητες. Αν απαιτείτε τροφοδότηση να γίνεται αργά το απόγευμα και να περιορίζεται η είσοδος της κυψέλης των αδύνατων μελισσιών.

Στα μελίσσια μας έχουμε αρχίσει να βλέπουμε έντονα την βαρρόα και πολλοί απόν εμάς θα θελήσουν να κάνουν "ξαλάφρωμα". Πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο αυτήν την περίοδο, αρκεί τα μελίσσια μας να βρίσκονται σε περιοχές με νέκταρ και γύρες...................θα τα καταφέρουν!!!!

Όσοι βέβαια θελήσουν να προβούν σε θεραπεία, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της Βιολογικής Μελισσοκομίας

Το Πεύκο είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται στην βιολογική μελισσοκομία και μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Μελίσσια που θα μεταφερθούν στο πεύκο πρέπει να είναι δυνατά, με γόνο και πληθυσμό. Τον τρύγο του πεύκου ακολουθεί μεταφορά συνήθως στην φθινοπωρινή ερείκη, ή άλλες ανθοφορίες της περιοχής για συλλογή νέκταρος και γύρης. Τα μελίσσια παραμένουν για «δυνάμωμα» και μεταφέρονται ξανά στο πεύκο ή για να ξεχειμωνιάσουν.
Οι μέλισσες μας εξακολουθούν να
χρειάζονται πολύ νερό οπότε προσέχουμε να υπάρχει κοντά κάποια πηγή νερού. 

 
.........και μην ξεχνάτε να κάνετε τα μπανάκια σας στο πανέμορφο οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα!!!