biologikomeli
ΜΑΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Εάν η κυψέλη δεν είχε μαζέψει αρκετές προμήθειες όταν ερχόταν ο χειμώνας, τότε ο Μάρτιος είναι ο μήνας που κινδυνεύουν τα μελίσσια να πεθάνουν από πείνα. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε ότι " Tον μήνα Μάρτιο μετράμε τα μελίσσια". Οι μέλισσες μετακινούνται στο πάνω μέρος της κυψέλης ενώ ο συνολικός πληθυσμός τους είναι πολύ μικρός λόγω των φυσικών απωλειών του χειμώνα. Οι μέλισσες θα αρχίσουν να πετούν όλο και περισσότερο. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η υπάρχουσα υγρασία τον μήνα Μάρτιο ευνοούν τα μελίσσια στη συλλογή γύρης και νέκταρος ακόμα και στα πιο βόρεια μέρη της Ελλάδας. Η Βασίλισσα θα γεννάει όλο και περισσότερο επεκτείνοντας τους γόνους. Ολόκληρο το μελίσσι θα επιστρέψει σιγά σιγά στις κανονικές του δραστηριότητες τώρα που τελειώνει ο χειμώνας. Θα υπάρξουν βεβαίως σύντομα κρύα, αλλά οι μέλισσες μας θα τα καταφέρουν καλά εφόσον έχει αρχίσει ήδη η  ανάπτυξη τους.



ΜΑΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ: 
Αν τα βιολογικά μελίσσια δεν έχουν ακόμα αρκετό αποθηκευμένο μέλι για τροφή τα τροφοδοτούμε με βιολογικό μέλι,  προερχόμενο κατά προτίμηση από την δικιά μας μελισσοκομικής μονάδας και αν δεν έχουμε, τότε τα τροφοδοτούμε με τη χρήση σιροπιού βιολογικής ζάχαρης.
Καθώς ανοίγει ο καιρός και πλέον είναι δυνατές οι επιθεωρήσεις της κατάστασης των μελισσιών, επιθεωρούμε λεπτομερώς για παρουσία ασθενειών του γόνου και για να τσεκάρουμε την ύπαρξη της βασίλισσας και την ποιότητά της. 
Θα είμαστε σε θέση επιπλέον να μετρήσουμε τα μελίσσια μας. Καθαρίζουμε τις άδειες κυψέλες και καταψύχουμε τα πλαίσια. Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωση του κηρόσκορου. Αυτό το link παρέχει πληροφορίες για το πως προστατεύουμε τα πλαίσια.
Τον Μάρτιο επίσης αρχίζουμε να δίνουμε πατώματα στα μελίσσια μας, συνήθως όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης (πρόληψη σμηνουργίας, προσοχή περί τα τέλη Μάρτη).

Ο Μάρτιος είναι ο δυσκολότερος μήνας και όσο αφορά τον μελισσοκομικό εξοπλισμό και τα μελίσσια. Όλοι τηλεφωνούν και θέλουν τα μελίσσια- παραφυάδες εχθές!
www.bio-meli.gr
"Βιολογική μελισσοκομία - Βιολογικό μέλι bio Μέλι"