biologikomeli

 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:


Η μέρα σιγά σιγά μεγαλώνει και το φως του ήλιου γίνεται πιο έντονο, οπότε λόγω των πιο ζεστών ημερών, ξανά αρχίζει η ωοτοκία της βασίλισσας και έτσι γεννιούνται νέες μέλισσες. Σε πιο βόρειες περιοχές οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα και οι μέλισσες διατηρούν τη μελισσόσφαιρα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Σε μία ζεστή μέρα , μπορούμε  να ανοίξουμε το καπάκι και να δούμε εν συντομία μέσα στην κυψέλη. Μην αφαιρείτε κανένα πλαίσιο, καθώς αυτό θα χαλαρώσει τις μέλισσες και το γόνο. Μετά την επιθεώρηση, μπορούμε να εκτιμήσουμε αν το μελίσσι έχει ακόμα αρκετό αποθηκευμένο μέλι για τροφή. Αν όχι, τροφοδοτούμε τα μελίσσια με βιολογικό μέλι,  προερχόμενο κατά προτίμηση από την δικιά μας μελισσοκομικής μονάδας και αν δεν έχουμε, τότε τροφοδοτούμε με τη χρήση σιροπιού βιολογικής ζάχαρης.
Το μέλι προτιμάμε να το παρέχουμε στα μελίσσια, προσθέτοντας κηρήθρα με μέλι κοντά στον πληθυσμό,στην οποία έχουμε ξεσφραγίσει κάποια κελιά πριν την τοποθέτηση της και αν δεν έχουμε κερήθρα το παρέχουμε σε πλαστικές σακούλες polly pag.
Η τροφοδότηση με σιρόπι βιολογικής ζάχαρης πρέπει να αποφεύγεται (μόνο σε περίπτωση έκτακτης τροφοδότησης - λιμοκτονία) όταν έχει πολύ κρύο γιατί μπορεί να ξεγελάσει τις μέλισσες και να βγουν προς αναζήτηση τροφής, αλλά τελικά να μην καταφέρουν να επιστρέψουν στην κυψέλη! Προβλήματα από Νοζεμίαση δεν μου έχουν δημιουργηθεί από τροφοδότηση με σιρόπι τον μήνα Φεβρουάριο εφόσον έχω πάρει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης.
Κατάλληλη είναι και η τροφοδότηση με μελοζύμαρο (20 κιλά Βιολογικής ζάχαρης ανακατεμένο με 4-5 κιλά ρευστό ανθόμελο κατά προτίμηση Ερείκης).
Αν δεν έχουμε προβεί από τον μήνα Ιανουάριο σε θεραπεία κατά της Βαρρόα πρέπει να προβούμε άμεσα, πριν επεκταθεί η ωοτοκία της βασίλισσας.
Σιγά σιγά αρχίζουν και οι συζητήσεις σε παρέες μελισσοκόμων για την οργάνωση του σχεδίου διαχείρισης της Μελισσοκομικής τους εκμετάλλευσης για την τρέχουσα χρονιά. Ας ανατρέξουμε στα αρχεία - ημερολόγια που κρατάμε (απαραίτητα στοιχεία στην Βιολογική Μελισσοκομία) να θυμηθούμε την περσινή χρονιά και έτσι να διορθώσουμε ή να να ξανακάνουμε τυχόν κινήσεις που μας ικανοποίησαν ή όχι.
Τέλος, αν δεν έχετε παραγγείλει τα Βιολογικά μελίσσια σας, τον Ιανουάριο, θα πρέπει να το κάνετε τώρα! Και αν δεν έχετε παραγγείλει τον νέο σας μελισσοκομικό εξοπλισμό, βιαστείτε! Πρέπει όλος εξοπλισμός σας να είναι έτοιμος μέχρι τον Μάρτιο.

"Βιολογική μελισσοκομία - Βιολογικό μέλι bio Μέλι"