biologikomeli
        
  Πατέ με Σολομό;                                         Πατέ με Μοσχάρι & Καρδιά;

 
ή Πατέ με Κοτόπουλο & Κουνέλι;
Δεν πρόκειται για την επιλογή της καλύτερης γατοτροφής αλλά για το δόλωμα στο οποίο θα έχουν την μεγαλύτερη προτίμηση οι Σφήκες - Σερσένια. Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από σαρδέλα και κιμά ως και τις πολύ φθηνές γατοτροφές με σκοπό να προσελκύσουμε τις σφήκες να εισέλθουν στην κυψέλη δίχως να μπορέσουν να βγουν.
Δεν μπορώ να πω ότι το ευχαριστιέμαι που εξοντώνω στις σφήκες αλλά ευχαριστιέμαι που επιβιώνουν τα βιολογικά μελισσάκια μου. Φέτος αντιμετώπισα-αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα με τις "σφήκες" όπου μου αποδεκατίζουν τα μελισσάκια μου. Η λύση λοιπόν δεν είναι άλλη, από τις πολλών ειδών σφηκοπαγίδες που υπάρχουν στην αγορά, με ιδιαίτερη προτίμηση αυτή της σφηκοπαγίδας τύπου κυψέλης.

Άλλες σφηκοπαγίδες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι με κόλλα για ποντίκια πάνω σε χαρτόνι και δόλωμα κρέας-σαρδέλα. Το δόλωμα αλλάζετε καθημερινά, νωρίς το πρωί για να είναι νωπό.
 
Πολλοί συνάδελφοι προτείνουν τον θάνατο των σφηκών με φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες όπως το confidor το οποίο το αναμιγνύουν με κιμά (2 gr confidor σε 0,5 litr νερό).
 


Σφήκες

Οι σφήκες μπορούν να είναι ευεργετικά έντομα διότι σκοτώνουν πάρα πολλά άλλα «παράσιτα», π.χ. μύγες, κάμπιες κ.λπ.

Λόγω των υψηλών αναγκών τους σε ενέργεια, οι σφήκες τρέφονται επίσης με νέκταρ από διάφορα λουλούδια και είναι σημαντικοί επικονιαστές σε κήπους και περιβόλια.
Ωστόσο, δρουν και ως παράσιτο. Όταν μαζεύουν υλικά από ξύλο για το χτίσιμο της φωλιάς, μπορεί να μασήσουν και να καταστρέψουν την ξυλεία σε φράχτες και κτήρια. Αφαιρούν το φλοιό των δέντρων προκαλώντας το μαρασμό των κλαδιών και των νεαρών βλαστών, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις σοδειές φρούτων.
Όταν φτιάχνουν φωλιές σε περιοχές με μεγάλη κίνηση ή κοντά σε σπίτια μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα, ενώ περίπου το 3–5% των ανθρώπων είναι πιθανόν να παρουσιάσει επικίνδυνη ενδεχομένως αντίδραση στα τσιμπήματα.
 
Παρακαλούνται οι φίλοι μελισσοκόμοι να μην χρησιμοποιούν σφηκοπαγίδες με δηλητήρια, ή αν πραγματικά δεν μπορούν διαφορετικά, να τις περιβάλουν με σίτες ή κάτι άλλο, ώστε να περνούν μόνο σφήκες και όχι θηλαστικά ή πτηνά. Οι σφηκοπαγίδες αυτές αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για πολλά θηλαστικά. Ο σκύλος, η αλεπού, η γάτα που θα περάσει από κοντά θα φάει το δόλωμα και θα ψοφήσει σε λίγη ώρα. Αργότερα, όταν το πτώμα αυτό φαγωθεί από τα πτωματοφάγα πουλιά (π.χ. όρνια, για τα οποία η Κρήτη έχει τους μεγαλύτερους πληθυσμούς πανευρωπαϊκά), το δηλητήριο μεταφέρεται σε αυτά, με το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα