biologikomeli

 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: 
 
Ανάλογα με την περιοχή και τη «διάθεση» του καιρού υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Σε πιο βόρειες περιοχές οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα και οι μέλισσες διατηρούν τη μελισσόσφαιρα όπου καταναλώνει πολύ λίγη τροφή. Κάποιες ζεστές μέρες οι μέλισσες χαλαρώνουν τη μελισσόσφαιρα και μπορούν να απομακρυνθούν για να αποβάλλουν τα περιττώματά τους.Εντελώς διαφορετική όψη όμως παρουσιάζει ο Ιανουάριος στα νότια και ζεστά μέρη της πατρίδας μας. Για τις περισσότερες μέρες του Ιανουαρίου και γι' αρκετές ώρες, οι μέλισσες πετούν όχι μόνο για νερό, αλλά και για γύρη και νέκταρ. Αποτέλεσμα τα μελίσσια να διατηρούν γόνο σε 2 , 3 ή και περισσότερα πλαίσια, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, σε περιοχές ιδιαίτερα που υπάρχουν πεύκα, τ' αποθέματα του μελιού ν' αυξάνουν. 
 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ: 

Παρακολουθήστε τις κυψέλες σας και βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν διαταραχθεί από τους ανέμους. Επίσης αν έχει χιονίσει βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες είναι καθαρές από το χιόνι  έτσι ώστε οι μέλισσες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα και έξω από την είσοδο κατά τις ζεστές μέρες. Φροντίστε για την αγορά των καινούργιων κυψελών και εφοδίων. Στη Βιολογική Μελισσοκομία οι κυψέλες πρέπει να κατασκευάζονται βασικά από φυσικά υλικά που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος ή των μελισσοκομικών προϊόντων.Φροντίστε την επισκευή των κυψελών που έχουν υποστεί φθορές και την συρμάτωση πλαισίων. Οι εργασίες αυτές είναι βασικές και η σημασία τους θα φανεί την άνοιξη που έρχεται. Τότε που οι δουλειές με τα μελίσσια είναι αυξημένες και δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για επισκευή και συντήρηση του υλικού. 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Παραγγείλετε τα Μελίσσια που θέλετε να αγοράσετε το συντομότερο δυνατό διαφορετικά, μπορεί να μην είναι σε θέση οι Μελισσοκόμοι να σας εξασφαλίσουν τις παραφυάδες σας για το τρέχον έτος.Όσοι από εσάς θέλετε να παραγγείλετε τα Μελίσσια σας από τη Βιολογική Μελισσοκομία Bio-ΜΕΛΙ  θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις παραγγελίες σας, για τις βιολογικά πιστοποιημένες παραφυάδες, από τις πρώτη Ιανουαρίου μέχρι να εξαντληθούν. Καλέστε νωρίς!
Για συμβατικές παραφυάδες και μελίσσια πιέστε εδώ

 

 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: 

Η μέρα σιγά σιγά μεγαλώνει και το φως του ήλιου γίνεται πιο έντονο, οπότε λόγω των πιο ζεστών ημερών, ξανά αρχίζει η ωοτοκία της βασίλισσας και έτσι γεννιούνται νέες μέλισσες. Σε πιο βόρειες περιοχές οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα και οι μέλισσες διατηρούν τη μελισσόσφαιρα.

 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Σε μία ζεστή μέρα , μπορούμε  να ανοίξουμε το καπάκι και να δούμε εν συντομία μέσα στην κυψέλη. Μην αφαιρείτε κανένα πλαίσιο, καθώς αυτό θα χαλαρώσει τις μέλισσες και το γόνο. Μετά την επιθεώρηση, μπορούμε να εκτιμήσουμε αν το μελίσσι έχει ακόμα αρκετό αποθηκευμένο μέλι για τροφή. Αν όχι, τροφοδοτούμε τα μελίσσια με βιολογικό μέλι,  προερχόμενο κατά προτίμηση από την δικιά μας μελισσοκομικής μονάδας και αν δεν έχουμε, τότε τροφοδοτούμε με τη χρήση σιροπιού βιολογικής ζάχαρης.

Το μέλι προτιμάμε να το παρέχουμε στα μελίσσια, προσθέτοντας κηρήθρα με μέλι κοντά στον πληθυσμό,στην οποία έχουμε ξεσφραγίσει κάποια κελιά πριν την τοποθέτηση της και αν δεν έχουμε κερήθρα το παρέχουμε σε πλαστικές σακούλες polly pag.

Η τροφοδότηση με σιρόπι βιολογικής ζάχαρης πρέπει να αποφεύγεται (μόνο σε περίπτωση έκτακτης τροφοδότησης - λιμοκτονία) όταν έχει πολύ κρύο γιατί μπορεί να ξεγελάσει τις μέλισσες και να βγουν προς αναζήτηση τροφής, αλλά τελικά να μην καταφέρουν να επιστρέψουν στην κυψέλη! Προβλήματα από Νοζεμίαση δεν μου έχουν δημιουργηθεί από τροφοδότηση με σιρόπι τον μήνα Φεβρουάριο εφόσον έχω πάρει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης.

Κατάλληλη είναι και η τροφοδότηση με μελοζύμαρο (20 κιλά Βιολογικής ζάχαρης ανακατεμένο με 4-5 κιλά ρευστό ανθόμελο κατά προτίμηση Ερείκης).

Αν δεν έχουμε προβεί από τον μήνα Ιανουάριο σε θεραπεία κατά της Βαρρόα πρέπει να προβούμε άμεσα, πριν επεκταθεί η ωοτοκία της βασίλισσας.

Σιγά σιγά αρχίζουν και οι συζητήσεις σε παρέες μελισσοκόμων για την οργάνωση του σχεδίου διαχείρισης της Μελισσοκομικής τους εκμετάλλευσης για την τρέχουσα χρονιά. Ας ανατρέξουμε στα αρχεία - ημερολόγια που κρατάμε (απαραίτητα στοιχεία στην Βιολογική Μελισσοκομία) να θυμηθούμε την περσινή χρονιά και έτσι να διορθώσουμε ή να να ξανακάνουμε τυχόν κινήσεις που μας ικανοποίησαν ή όχι.

Τέλος, αν δεν έχετε παραγγείλει τα Βιολογικά μελίσσια σας, τον Ιανουάριο, θα πρέπει να το κάνετε τώρα! Και αν δεν έχετε παραγγείλει τον νέο σας μελισσοκομικό εξοπλισμό, βιαστείτε! Πρέπει όλος εξοπλισμός σας να είναι έτοιμος μέχρι τον Μάρτιο.
 
 

ΜΑΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ: 

Εάν η κυψέλη δεν είχε μαζέψει αρκετές προμήθειες όταν ερχόταν ο χειμώνας, τότε ο Μάρτιος είναι ο μήνας που κινδυνεύουν τα μελίσσια να πεθάνουν από πείνα. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε ότι " Tον μήνα Μάρτιο μετράμε τα μελίσσια". Οι μέλισσες μετακινούνται στο πάνω μέρος της κυψέλης ενώ ο συνολικός πληθυσμός τους είναι πολύ μικρός λόγω των φυσικών απωλειών του χειμώνα. Οι μέλισσες θα αρχίσουν να πετούν όλο και περισσότερο. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η υπάρχουσα υγρασία τον μήνα Μάρτιο ευνοούν τα μελίσσια στη συλλογή γύρης και νέκταρος ακόμα και στα πιο βόρεια μέρη της Ελλάδας. Η Βασίλισσα θα γεννάει όλο και περισσότερο επεκτείνοντας τους γόνους. Ολόκληρο το μελίσσι θα επιστρέψει σιγά σιγά στις κανονικές του δραστηριότητες τώρα που τελειώνει ο χειμώνας. Θα υπάρξουν βεβαίως σύντομα κρύα, αλλά οι μέλισσες μας θα τα καταφέρουν καλά εφόσον έχει αρχίσει ήδη η  ανάπτυξη τους.


ΜΑΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:  

Αν τα βιολογικά μελίσσια δεν έχουν ακόμα αρκετό αποθηκευμένο μέλι για τροφή τα τροφοδοτούμε με βιολογικό μέλι,  προερχόμενο κατά προτίμηση από την δικιά μας μελισσοκομικής μονάδας και αν δεν έχουμε, τότε τα τροφοδοτούμε με τη χρήση σιροπιού βιολογικής ζάχαρης.

Καθώς ανοίγει ο καιρός και πλέον είναι δυνατές οι επιθεωρήσεις της κατάστασης των μελισσιών, επιθεωρούμε λεπτομερώς για παρουσία ασθενειών του γόνου και για να τσεκάρουμε την ύπαρξη της βασίλισσας και την ποιότητά της. 

Θα είμαστε σε θέση επιπλέον να μετρήσουμε τα μελίσσια μας. Καθαρίζουμε τις άδειες κυψέλες και καταψύχουμε τα πλαίσια. Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωση του κηρόσκορου. Αυτό το link παρέχει πληροφορίες για το πως προστατεύουμε τα πλαίσια.

Τον Μάρτιο επίσης αρχίζουμε να δίνουμε πατώματα στα μελίσσια μας, συνήθως όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης (πρόληψη σμηνουργίας, προσοχή περί τα τέλη Μάρτη).

Ο Μάρτιος είναι ο δυσκολότερος μήνας και όσο αφορά τον μελισσοκομικό εξοπλισμό και τα μελίσσια. Όλοι τηλεφωνούν και θέλουν τα μελίσσια- παραφυάδες εχθές!
Προλάβετε! 
 




ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:


Τα μελίσσια, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, αρχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε γόνο και νέες μέλισσες ενώ απομακρύνεται ο κίνδυνος παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το φρέσκο νέκταρ και η γύρη έρχονται στην κυψέλη σε μεγαλύτερες ποσότητες, η βασίλισσα γεννά τα περισσότερα αυγά από κάθε άλλη περίοδο του έτους, καινούργιες κηρήθρες κτίζονται, ο αριθμός των κηφήνων αυξάνει, εμφανίζονται τα "ξεκινήματα" βασιλικών κελιών. Όλα τα παραπάνω θα έχουν φυσική κατάληξη προς τα μέσα ή το τέλος του μήνα, τη σμηνουργία, για τον πολλαπλασιασμό του είδους.
        

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:
Η Μεγάλη δραστηριότητα και ανάπτυξη των μελισσιών σημαίνει πολλές εργασίες και απασχόληση για τον μελισσοκόμο. Οι επιθεωρήσεις από το μελισσοκόμο πρέπει να είναι συχνές και να γίνονται επισταμένα.

Η σμηνουργία είναι αναμενόμενη την περίοδο αυτή, είναι φυσικά η εξέλιξη της ανάπτυξης του σμήνους για τον πολλαπλασιασμό του και είναι δύσκολο να πάμε ενάντια στη φύση. Παρ' όλα αυτά, εάν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, έχουμε δραματική μείωση της παραγωγής σε μέλι το καλοκαίρι.

Ανάλογα με τις συνθήκες αρχίζουμε να δίνουμε πατώματα στα μελίσσια μας, συνήθως όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης, και φροντίζουμε για το χτίσιμο νέων βιολογικών κηρηθρών.

Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για παραγωγή νέων βασιλισσών, ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να  αντικαθιστά κάθε χρόνο το 1/3 των βασιλισσών των μελισσιών του. Ο μελισσοκόμος πρέπει να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο βασιλοτροφίας ή έναν αξιόπιστο βασσιλοτρόφο. Σας προτείνω όμως να ασχοληθείτε μόνοι σας με την βασιλοτροφία, οι χειρότερες βασίλισσες που θα βγάλετε θα είναι οι καλύτερες των περισσοτέρων βασιλοτρόφων που υπάρχουν στην αγορά, με κάποιες εξαιρέσεις!

Φροντίζουμε επίσης τον Απρίλιο για την συλλογή του  βασιλικού πολτού, συλλογή γύρης και για τυχόν πρώιμο τρύγο. Η πορτοκαλιά και το ανοιξιάτικο πεύκο δημιουργούν αρκετές χρονιές τις προϋποθέσεις πρώιμου τρύγου. Το μέλι της πορτοκαλιάς, είναι από τα ευγευστότερα μέλια της χώρας μας. Δεν ενδείκνυται όμως στην βιολογική μελισσοκομία διότι  γίνεται χρήση παρασιτοκτόνων, και είναι δύσκολο να βρεθούν εκτάσεις με πορτοκαλεώνες που να είναι ενταγμένη στην βιολογική γεωργία. Το ανοιξιάτικο πεύκο είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται μερικώς στην βιολογική μελισσοκομία όπου μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα μέσα Μαρτίου έως και τέλη Απριλίου.
 

 
ΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:
Τον Μάιο ο πληθυσμός του μελισσιού είναι στο ανώτατο σημείο. Η κυψέλη αναπτύσσεται ραγδαία. Οι γονοθάλαμοι γεμίζουν γρήγορα και καταλήγουμε (ευχής έργο) τα μελίσσια μας να είναι  πολυπληθή και συνωστισμό. Οι γαμήλιες πτήσεις των παρθένων βασιλισσών πραγματοποιούνται  ως επί το πλείστον τον Μάιο και η επιτυχία τους βασίζεται στις ομαλές καιρικές συνθήκες.
       

ΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ: 

Ο μήνας των λουλουδιών, ο μυρωδάτος Μάης, για πολλές περιοχές  της χώρας μας είναι δύσκολος και κρίσιμος μήνας.

ΚΗΝΔΥΝΟΣ !! Αυξάνεται ο κίνδυνος των ανεξέλεγκτων σμηνουργιών. Είναι φυσικά η εξέλιξη της ανάπτυξης του σμήνους για τον πολλαπλασιασμό του και είναι δύσκολο να πάμε ενάντια στη φύση. Παρ' όλα αυτά, εάν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο (Καταστολή Σμηνουργίας), έχουμε δραματική μείωση της παραγωγής σε μέλι τον Ιούνιο. 

Το ανοιξιάτικο πεύκο είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται στην βιολογική μελισσοκομία όπου μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα μέσα Μαρτίου έως και τέλη Απριλίου, το οποίο τρέφει τα μελίσσια τον Μάιο και διατηρεί τη δύναμή τους (πληθυσμό και γόνο) για τις σπουδαίες ανθοφορίες, του θυμαριού και άλλων αρωματικών φυτών του Ιουνίου και της μελιτοέκκρισης του έλατου, που ξεκινούν στα τέλη Μαΐου και συνεχίζονται ολόκληρο τον Ιούνιο.

 Τo λεγόμενο "Κενό του Μαΐου" αντιμετωπίζεται με μετακίνηση των μελισσιών σε ορεινές περιοχές , ούτως ώστε τα μελίσσια μας να είναι σε "παρατεταμένη άνοιξη".

 Και μην ξεχνάμε τις Βιολογικές Αρχές μας:

 "Η τεχνική διατροφή μπορεί να γίνεται μόνον κατά το διάστημα μεταξύ της τελευταίας εσοδείας μελιού και 15 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου έκκρισης νέκταρος ή μελιτώματος".


 
ΙΟΥΝΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:
Τον Ιούνιο ο πληθυσμός του μελισσιού είναι στο ανώτατο σημείο. Οι μέλισσες μας εργάζονται σκληρά. Συλλέγουν άφθονο νέκταρ  για να γεμίσουν τα πατώματα με μέλι. Σε πολυπληθές μελίσσια, ιδιαίτερα τα ζεστά βράδια, οι μέλισσες κρέμονται στην είσοδο σχηματίζοντας την λεγόμενη γενειάδα….είναι φυσιολογικό, ξεκουράζονται στην δροσούλα!!! 

ΙΟΥΝΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ: 

Όπου υπήρχαν πρώιμες ανθοφορίες και ο καιρός ήταν ευνοϊκός γίνεται την περίοδο αυτή ο τρύγος του «ανοιξιάτικου» μελιού, ετοιμάστε το μελισσοκομικό σας εργαστήριο.

Θα φροντίσουμε να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας, μια εργασία που γενικά είναι η δυσκολότερη απ' όλες τις δουλειές που έχουμε οι μελισσοκόμοι.

Το θυμάρι και το έλατο είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται στην βιολογική μελισσοκομία όπου μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα τέλη Μαΐου και συνεχίζονται ολόκληρο τον Ιούνιο έως και τα μέσα Ιουλίου.
Βροχή τον Απρίλιο και αρχές Μαΐου, πριν την ανθοφορία του θυμαριού, ζεστός καιρός και υγροί άνεμοι την περίοδο της ανθοφορίας ευνοούν τη συλλογή.

Για τη συλλογή μελιτώματος από το έλατο, χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχής, δυνατά μελίσσια ύστερα απο ένωση.

Οι μέλισσες μας χρειάζονται νερό οπότε προσέχουμε να υπάρχει κοντά κάποια πηγή νερού.

Προσοχή: Απαγορεύονται η τροφοδότηση των μελισσιών όταν συγκομίζουν και αποθηκεύουν νέκταρ και οποιασδήποτε εφαρμογή θεραπευτικής μεθόδου, εκτός μόνον στα μελίσσια που θα αποκλεισθούν από τους τρυγητούς της χρονιάς (π.χ. παραφυάδες).



 


ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Τον Ιούλιο ο πληθυσμός του μελισσιού είναι μειωμένος σημαντικά επειδή η βασίλισσα περιόρισε σημαντικά την γέννα της. Οι μέλισσες μας εργάστηκαν πολύ σκληρά προκειμένου να συλλέξουν άφθονο νέκταρ-μελίτωμα  για να γεμίσουν τα πατώματα μας με μέλι. .



ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Ένας πολύ φορτωμένος αλλά ευχάριστος μήνας για τον μελισσοκόμο οπού έχει την χαρά να πραγματοποιήσει  τον τρύγο των μελισσιών του «στον 'Ελατο». Στην Βιολογική Μελισσοκομία απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κηρυθρών που περιέχουν γόνο προς εξαγωγή μελιού και γενικά δεν πρέπει να στοχεύει στην αφαίμαξη του μελισσιού ,αλλά πρέπει να αφήνονται στις κυψέλες άφθονα αποθέματα μελιού , ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των μελισσιών.

Φροντίζουμε να τρυγάμε μέλι ώριμο, που έχει την απαραίτητη υγρασία. Πρακτικά αυτό γίνεται με αφαίρεση πλαισίων σφραγισμένων κατά τα 2/3.

Θα φροντίσουμε να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας μετά το τρύγο, σε περιοχή με αφθονία σε νέκταρκαι γύρη για να «ανανεωθούν» τα μελίσσια. Τα μελίσσια πρέπει να δυναμώσουν με γύρη, να αυξηθεί ο γόνος, για να αντικαταστήσει το γηρασμένο και καταπονημένο πληθυσμό των εργατριών της κυψέλης,που δούλεψαν σκληρά. Μεταφορά σε καστανιά όψιμη, όπου υπάρχει αφθονία σε γύρη και νέκταρ, μετά τον έλατο, βοηθά το μελίσσι και είναι μια καλή προετοιμασία εάν πρόκειται να ακολουθήσει μεταφορά στη συνέχεια στο πεύκο.

Η Βελανιδιά (Δρυς-Τζέρο-Δένδρο) είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται στην

βιολογική μελισσοκομία όπου μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα τέλη Ιουνίου και συνεχίζεται ολόκληρο τον Ιούλιο.

Οι μέλισσες μας εξακολουθούν να χρειάζονται νερό οπότε προσέχουμε να υπάρχει κοντά κάποια πηγή νερού.
 
 
 
 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Τον Αύγουστο οι μέλισσες θα πετούν όλο και περισσότερο, κατά προτίμηση τα πρωινά και αργά το απόγευμα στη δροσούλα, προς αναζήτηση νέκταρ και γύρης...το οποίο και είναι αρκετά δύσκολο να το βρουν!!!  Κάνουν μία από τις τελευταίες προσπάθειες να αποθηκεύσουν τις προμήθειες τους για τον χειμώνα που έρχεται ψάχνοντας και για την τελευταία πηγή νέκταρος. Η Αφαλαρίδα και το Πεύκο κυριαρχούν στις προτιμήσεις των βιολογικών μας μελισσών. 
 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Ο Αύγουστος για τους περισσότερους μελισσοκόμους είναι μήνας ξεκούρασης. Το μέλι βρίσκεται πλέον στα δοχεία ωρίμανσης έτοιμο να το συσκευαστεί στα δοχεία που επιθυμεί με τελικό προορισμό, την πώληση του απευθείας σε πελάτες ή καταστήματα.

Οι τρυγημένες κερήθρες που προέκυψαν έχουν τοποθετηθεί ξανά στα μελίσσια, για να διορθωθούν οι φθορές τους και να γλείψουν οι μέλισσες τα μέλια που απέμειναν (η τοποθέτηση των πατωμάτων θα πρέπει να γίνεται αργά, όταν σουρουπώνει ,για να μην προκύψει λεηλασία). 

Αυτή την περίοδο χρειάζεται προσοχή για τις λεηλασίες όπου τα δυνατά μελίσσια προσπαθούν να πάρουν το μέλι από τα αδύνατα. Οι μελισσοκομικές επεμβάσεις πρέπει να είναι σύντομες και τελείως απαραίτητες. Αν απαιτείτε τροφοδότηση να γίνεται αργά το απόγευμα και να περιορίζεται η είσοδος της κυψέλης των αδύνατων μελισσιών.

Στα μελίσσια μας έχουμε αρχίσει να βλέπουμε έντονα την βαρρόα και πολλοί απόν εμάς θα θελήσουν να κάνουν "ξαλάφρωμα". Πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητο αυτήν την περίοδο, αρκεί τα μελίσσια μας να βρίσκονται σε περιοχές με νέκταρ και γύρες...................θα τα καταφέρουν!!!! 

Όσοι βέβαια θελήσουν να προβούν σε θεραπεία, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της Βιολογικής Μελισσοκομίας

Το Πεύκο είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται στην βιολογική μελισσοκομία και μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Μελίσσια που θα μεταφερθούν στο πεύκο πρέπει να είναι δυνατά, με γόνο και πληθυσμό. Τον τρύγο του πεύκου ακολουθεί μεταφορά συνήθως στην φθινοπωρινή ερείκη, ή άλλες ανθοφορίες της περιοχής για συλλογή νέκταρος και γύρης. Τα μελίσσια παραμένουν για «δυνάμωμα» και μεταφέρονται ξανά στο πεύκο ή για να ξεχειμωνιάσουν.
Οι μέλισσες μας εξακολουθούν να χρειάζονται
πολύ νερό οπότε
προσέχουμε να υπάρχει κοντά κάποια πηγή νερού.  

.........και μην ξεχνάτε να κάνετε τα μπανάκια σας στο πανέμορφο οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα!!!

 


 
 
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Τον Σεπτέμβριο το μελίσσι αρχίζει να περιορίζει την έκτασή του και η εκτροφή γόνου λιγοστεύει. Αρχίζουν να περισσεύουν τα πλαίσια με το μέλι. . Οι ζέστες που επέμειναν βοηθούν τις μέλισσες στο να  κάνουν τις τελευταίες προσπάθειες να αποθηκεύσουν τις προμήθειες τους για τον χειμώνα που έρχεται ψάχνοντας και για την τελευταία πηγή νέκταρος . Η Ερείκη (σουσούρα) και το Πεύκο κυριαρχούν στις προτιμήσεις των βιολογικών μας μελισσών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Τον Σεπτέμβρη ξεκινά η νέα μελισσοκομική χρονιά! Οτιδήποτε κάνουμε τον Σεπτέμβρη θα καθορίσει το πόσο καλά θα ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια μας και το πόσο καλά θα ξεκινήσουν την νέα χρονιά!

Όσοι σκέπτονται  αυτή την περίοδο να κάνουν βασιλλοτροφία για σχηματισμό παραφυάδων είναι δυνατό να γίνει και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός κηφήνων. Οι βασίλισσες του φθινοπώρου σταματούν αργά τη γέννα και ξεκινούν νωρίς το χειμώνα.
κατάλληλη ανθοφορία είναι η ερείκη όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια γύρης και νέκταρ. 

Οι μελισσοκομικές επεμβάσεις πρέπει να είναι σύντομες και τελείως απαραίτητες. Αν απαιτείτε τροφοδότηση να γίνεται αργά το απόγευμα και να περιορίζεται η είσοδος της κυψέλης των αδύνατων μελισσιών. Προσοχή στις λεηλασίες.

Στα βιολογικά μας μελίσσια λόγω της ανανέωσης των κηρηθρών και λόγω της σχετικής απομόνωσης (θέση μελισσοκομείων) από πολλά μελισσοκομεία, ασθένειες όπως η αμερικάνικη σηψηγονία και  η σακόμορφος σηψηγονία είναι σπάνια, αλλά πάντα καλό κακού να έχουμε τον νου μας!!
Όσοι θελήσουν να προβούν σε θεραπεία εναντίον των βαρρόα, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της ΒιολογικήςΜελισσοκομίας. 
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η καλύτερη περίοδος για το πεύκο μια πηγή μελιού που αξιοποιείται στην βιολογική μελισσοκομία  και διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

 Προϋποθέσεις για την πληρέστερη εκμετάλλευση του πευκόμελου είναι:

·   Μεταφορά συνήθως από 15 – 20 Σεπτεμβρίου

·   Μελίσσια με πολλά πλαίσια γόνου.

·   Μεγάλα αποθέματα γύρης.
Τον τρύγο του πεύκου ακολουθεί μεταφορά συνήθως στην όψιμη φθινοπωρινή ερείκη για συλλογή νέκταρος και γύρης.  

ερείκη 
ή αλλιώς (σουσουρα) μια σημαντική ανθοφορία όπου εξασφαλίζει το απαραίτητο νέκταρ και τη γύρη για επέκταση του γόνου. Χρειάζεται βροχές τον Αύγουστο, μέτριες μέγιστες θερμοκρασίες και δροσερές νύχτες.





ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Η Ερείκη (σουσούρα) και το Πεύκο κυριαρχούν στις προτιμήσεις των βιολογικών μας μελισσών. Η  θερμοκρασία του αέρα και η σχετική εργασία σε επίπεδα που ευνοούν το πέταμα και την εργασία των μελισσών στα πεύκα επηρεάζει την παραγωγή σε μέλι. Χάρη στην Ερείκη - Πολύκομπι - Κισσό η βασίλισσα αναπτύσσει τον γόνο και δυναμώνει το μελίσσι.
 

ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Τον Οκτώβριο μαζί με τον Σεπτέμβρη ξεκινά η νέα μελισσοκομική χρονιά! Οτιδήποτε κάνουμε τον Οκτώβριο θα καθορίσει το πόσο καλά θα ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια μας και το πόσο καλά θα ξεκινήσουν την νέα χρονιά!


Την εποχή αυτή γίνεται και ο τελευταίος τρύγος μελιού στο Πεύκο.Μετά τον τρύγο του πεύκου απαιτείται δυνάμωμα του μελισσιού, ανανέωση του πληθυσμού, για να μπορέσει να ξεχειμωνιάσει.Η αναζήτηση γυρεοφόρων ανθοφοριών είναι επιτακτική ανάγκη.Κατά την παραμονή στα πευκοδάση, αν δεν υπάρχει ανθοφορία να δώσει γύρη, και σε συνδυασμό με την έντονη συλλογή μελιτώματος, περιορίζεται σημαντικά ο γόνος και ο πληθυσμός μειώνεται. Ανθοφορίες από αρκουδόβατο και κισσό που συναντώνται σε πευκοδάση μπορούν να στηρίξουν την εκτροφή του γόνου σε μελίσσια που βρίσκονται εκεί.

Όσοι σκέπτονται  αυτή την περίοδο να κάνουν βασιλλοτροφία

 για σχηματισμό παραφυάδων είναι δυνατό να γίνει και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός κηφήνων.  Κατάλληλη ανθοφορία είναι η ερείκη όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια γύρης και νέκταρ. Οι βασίλισσες του φθινοπώρου σταματούν αργά τη γέννα και ξεκινούν νωρίς το χειμώνα.

Η Ερείκη αλλιώς (σουσουρα) μια σημαντική ανθοφορία όπου εξασφαλίζει το απαραίτητο νέκταρ και τη γύρη για επέκταση του γόνου. Χρειάζεται βροχές τον Αύγουστο, μέτριες μέγιστες θερμοκρασίες και δροσερές νύχτες.

Τον Οκτώβριο επίσης πρέπει να γίνει
προετημασία των μελισσιων για χειμώνα. Το ξεχειμώνιασμα θα πρέπει να γίνεται σε μέρος που να το βλέπει καλά ο ήλιος και να κοιτάνε τα μελίσσια μας Νότια (εξαρτάται η περιοχή). Θα πρέπει να προσέξουμε τα νερά να μην λιμνάζουν και να είναι προστατευμένα από δυνατούς ανέμους.  Όσο πιο προσήλιο το μέρος τόσο το καλύτερο, οι μέλισσες μας θα έχουν την δυνατότητα να πετούν περισσότερο και να λύνουν την σφαίρα με μεγαλύτερη επιτυχία στην επιβίωση.

Τέλος Οκτωβρίου ξεκινάει η ανθοφορία της κουμαριάς που είναι ένα εξ ίσου σημαντικό με το ρείκι φυτό για την μέλισσα.
 


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:


Οι μέλισσες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται για το χειμώνα. Μπορούν να μην κάνουν ακόμα μια πλήρη χειμερινή «μελισσόσφαιρα» μπορούν όμως συχνά να την σπάσουν, τις θερμές ημέρες και να την σχηματίσουν ξανά τη νύχτα.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ: 
Από τον προηγούμενο ήδη μήνα, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να έχει φροντίσει ώστε τα μελίσσια να εκμεταλλευτούν τις ανθοφορίες του φθινοπώρου, να εκτρέψουν γόνο προκειμένου να ανανεωθεί ο πληθυσμός του μελισσιού. Οι νέες «φθινοπωρινές» μέλισσες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι αυτές που θα φροντίσουν για την επιβίωση του μελισσιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και για την είσοδο στην παραγωγική περίοδο μόλις η περιοχή, η εποχή και οι θερμοκρασίες το επιτρέψουν.
 
Στούς Μελισσοκομικούς χειρισμούς του Νοεμβρίου τα μελίσσια αν δεν έχουν ήδη μεταφερθεί μεταφέρονται στον τόπο διαχείμασης.
 
Τοποθετούνται σε μέρος τέτοιο ώστε να εκμεταλλεύονται την ηλιοφάνεια του χειμώνα κατά το μέγιστο δυνατό και να προστατεύονται από τους τοπικούς ανέμους και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, την περίοδο αυτή το μελίσσι «ξεγονεύει» και είναι η κατάλληλη εποχή για θεραπεία ενάντια στη βαρρόα. Στη Βιολογική Μελισσοκομία  ο πιο συμφέρον και εύκολος τρόπος είναι η ενστάλαξη με οξαλικό οξύ.
Εκτός από τη θεραπεία γίνεται την εποχή αυτή και προσεκτική επιθεώρηση γενικά της κατάστασης κάθε κυψέλης για να διαπιστωθεί η δυναμικότητα της κυψέλης και η δυνατότητα ασφαλούς «ξεχειμωνιάσματος».
Με τη πτώση της θερμοκρασίας, περιορίζουμε την είσοδο της κυψέλης με «πορτάκια» για να αποφύγουμε την εισβολή εχθρών (π.χ. ποντίκια) και ψυχρού αέρα. Όταν η θερμοκρασία πέσει σημαντικά οι μέλισσες ησυχάζουν και σχηματίζουν «μελισσόσφαιρα» για να μπορέσουν να διατηρήσουν εσωτερικά τη θερμοκρασία που απαιτείται. Στη φάση αυτή είναι σημαντικό, με τη σωστή διάταξη των πλαισίων, κοντά στη μελισσόσφαιρα, να υπάρχει διαθέσιμη τροφή,αν δεν υπάρχει ταΐζουμε τα μελίσσια με σιρόπι Βιολογικής ζάχαρης 2 προς 1. Απειλή του χειμώνα στην ουσία είναι η λιμοκτονία και όχι το ψύχος.
  Μεριμνήστε για τον εξοπλισμό του επόμενου έτους.
 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:
Οι μέλισσες είναι ευτυχισμένες μέσα στην κυψέλη και σχηματίζουν «μελισσόσφαιρα» τις οποίες θα τις κρατά ζεστές έχοντας τρυφερές αναμνήσεις για το πόσο καλά τις φροντίσαμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Θα αφήσουν την κυψέλη τους μόνο τις θερμές, ηλιόλουστες ημέρες για πτήσεις καθαριότητας. Οι μέλισσες που θα πεθάνουν από φυσικά αίτια  θα συσσωρευτούν πίσω στην πόρτα της κυψέλης ή μπροστά από την κυψέλη εάν οι υπόλοιπες μέλισσες καταφέρουν να τις βγάλουν έξω. 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ: Ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει διαλέξει την περιοχή όπου θα ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια του με πρόβλεψη αφ’ ενός την προστασία τους από τους ψυχρούς ανέμους και την υπερβολική υγρασία, αφ’ ετέρου την ύπαρξη ανθοφοριών κατάλληλων να προσφέρουν γύρη κυρίως αλλά και νέκταρ στις ηλιόλουστες μέρες και ώρες του Δεκεμβρίου.Εάν από την εμπειρία του ο μελισσοκόμος έχει διαπιστώσει ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται σοβαρές απώλειες στα σμήνη του από τη νοζεμίαση, συνιστάται να αλλάζει τοποθεσία και να προτιμήσει περιοχές με καλύτερο αερισμό και λιγότερη υγρασία. Αυτός είναι και ένας τρόπος στην Βιολογική Μελισσοκομία αντιμετώπισης της νοζεμίασης.
 Ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, την περίοδο αυτή το μελίσσι «ξεγονεύει» και είναι η κατάλληλη εποχή για θεραπεία ενάντια στη βαρρόα. Στη Βιολογική Μελισσοκομία  ο πιο συμφέρον και εύκολος τρόπος είναι η ενστάλαξη μεοξαλικό οξύ.
Είναι νωρίς ακόμη να ανησυχήσουμε για την ύπαρξη αποθεμάτων μελιού. Χαλαρώστε και παραγγείλετε  τον εξοπλισμό σας για του χρόνου ώστε να τον έχετε έτοιμο.
Απολαύστε τα Χριστούγεννα. Σκεφτείτε την τυχόν επέκταση του Μελισσοκομείου σας.