![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbmckJIhC_aFwhUZA4V01EgdpSFs5LQuA7PJUzG4D28tNWM5PVjrFxlI52IRz28ifNfwbaekpcfoqSbWFLByG4IyJSFPspAOloJ8jReCRYv3G5kRvILTOhsZKixrsbcmzdUrF96d5pfyD-/s200/images.jpg)
Στη βιολογική μελισσοκομία λοιπόν, θα πρέπει να μπορούμε κάθε χρόνο να παράγουμε το δικό μας κερί ώστε να μπορούμε να κατασκευάσουμε τις δικές μας κερήθρες - να φτιάξουμε τις βιολογικές μας κεραλοιφές και κεριά- αλλά και να το πουλήσουμε. Οφείλω να παραδεχτώ ότι φέτος υπήρχε έντονο ενδιαφέρων για πώληση βιολογικού κεριού και να ξέρετε ότι η τιμή που το έδινα, ήταν μεγαλύτερη από ότι τού μελιού!!!
Η μεγαλύτερη πηγή κεριού λοιπόν, είναι τα απολεπίσματα αλλά και οι κατεστραμένες - παλιές κερήθρες και κηφηνοκηρήθρες από την καταπολέμηση των Βαρρόα.
Θα πρέπει να ξέρουμε ότι για κάθε 100 kgr μελιού που παράγουμε, το λιώσιμο των απολεπισμάτων, μας δίνει 1- 1,5 kgr κερί.
Τα απολεπίσματα - κηρήθρες λοιπόν μετά από κατάλληλο καθάρισμα και έπειτα λιώσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως είπαμε:
- Η βαρύτητα δουλεύει για μας.
- Ώρα για πλύσιμο.
- Λιώσιμο.
Ποτέ δεν πρέπει το κερί να έρθει σε άμεση επαφή με φωτιά, αλλά και πότε δεν αφήνουμε από τα μάτια μας την όλη διαδικασία. Εάν θέλουμε τουαλέτα, κλείστε - σβήστε - βγάλτε από την πρίζα ότι χρησιμοποιείτε!!!!
- Φιλτράρισμα του κεριού.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsn2TPRp4uFOqFZe1CDdbaoRBownmaPFTTYDesSOOUVvMlKBmr3M7csYhDkT749vP4uIFj2weUhkIJ_RNekPAukhvAknvOBatH6JTXnIxaJXG1xKMyNr3FkOuHDGH9fas0eP0yAGcsM4L3/s200/untitled+(2).png)