biologikomeli

ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:
Τον Ιούλιο ο πληθυσμός του μελισσιού είναι μειωμένος σημαντικά επειδή η βασίλισσα περιόρισε σημαντικά την γέννα της. Οι μέλισσες μας εργάστηκαν πολύ σκληρά προκειμένου να συλλέξουν άφθονο νέκταρ-μελίτωμα  για να γεμίσουν τα πατώματα μας με μέλι. .



ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Ένας πολύ φορτωμένος αλλά ευχάριστος μήνας για τον μελισσοκόμο οπού έχει την χαρά να πραγματοποιήσει  τον τρύγο των μελισσιών του «στον 'Ελατο».
Στην Βιολογική Μελισσοκομία απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κηρυθρών που περιέχουν γόνο προς εξαγωγή μελιού και γενικά δεν πρέπει να στοχεύει στην αφαίμαξη του μελισσιού ,αλλά πρέπει να αφήνονται στις κυψέλες άφθονα αποθέματα μελιού , ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των μελισσιών.
Φροντίζουμε να τρυγάμε μέλι ώριμο, που έχει την απαραίτητη υγρασία. Πρακτικά αυτό γίνεται με αφαίρεση πλαισίων σφραγισμένων κατά τα 2/3.
Θα φροντίσουμε να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας μετά το τρύγο, σε περιοχή με αφθονία σε νέκταρκαι γύρη για να «ανανεωθούν» τα μελίσσια. Τα μελίσσια πρέπει να δυναμώσουν με γύρη, να αυξηθεί ο γόνος, για να αντικαταστήσει το γηρασμένο και καταπονημένο πληθυσμό των εργατριών της κυψέλης,που δούλεψαν σκληρά. Μεταφορά σε καστανιά όψιμη, όπου υπάρχει αφθονία σε γύρη και νέκταρ, μετά τον έλατο, βοηθά το μελίσσι και είναι μια καλή προετοιμασία εάν πρόκειται να ακολουθήσει μεταφορά στη συνέχεια στο πεύκο.

Η Βελανιδιά (Δρυς-Τζέρο-Δένδρο) είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται στην
βιολογική μελισσοκομία όπου μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα τέλη Ιουνίου και συνεχίζεται ολόκληρο τον Ιούλιο.
Οι μέλισσες μας εξακολουθούν να χρειάζονται νερό οπότε προσέχουμε να υπάρχει κοντά κάποια πηγή νερού.