biologikomeli
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Τα μελίσσια, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, αρχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε γόνο και νέες μέλισσες ενώ απομακρύνεται ο κίνδυνος παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το φρέσκο νέκταρ και η γύρη έρχονται στην κυψέλη σε μεγαλύτερες ποσότητες, η βασίλισσα γεννά τα περισσότερα αυγά από κάθε άλλη περίοδο του έτους, καινούργιες κηρήθρες κτίζονται, ο αριθμός των κηφήνων αυξάνει, εμφανίζονται τα "ξεκινήματα" βασιλικών κελιών. Όλα τα παραπάνω θα έχουν φυσική κατάληξη προς τα μέσα ή το τέλος του μήνα, τη σμηνουργία, για τον πολλαπλασιασμό του είδους.

        
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Η Μεγάλη δραστηριότητα και ανάπτυξη των μελισσιών σημαίνει πολλές εργασίες και απασχόληση για τον μελισσοκόμο. Οι επιθεωρήσεις από το μελισσοκόμο πρέπει να είναι συχνές και να γίνονται επισταμένα.
Η σμηνουργία είναι αναμενόμενη την περίοδο αυτή, είναι φυσικά η εξέλιξη της ανάπτυξης του σμήνους για τον πολλαπλασιασμό του και είναι δύσκολο να πάμε ενάντια στη φύση. Παρ' όλα αυτά, εάν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, έχουμε δραματική μείωση της παραγωγής σε μέλι το καλοκαίρι.
Ανάλογα με τις συνθήκες αρχίζουμε να δίνουμε πατώματα στα μελίσσια μας, συνήθως όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης, και φροντίζουμε για το χτίσιμο νέων βιολογικών κηρηθρών.
Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για παραγωγή νέων βασιλισσών, ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να  αντικαθιστά κάθε χρόνο το 1/3 των βασιλισσών των μελισσιών του. Ο μελισσοκόμος πρέπει να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο βασιλοτροφίας ή έναν αξιόπιστο βασσιλοτρόφο. Σας προτείνω όμως να ασχοληθείτε μόνοι σας με την βασιλοτροφία, οι χειρότερες βασίλισσες που θα βγάλετε θα είναι οι καλύτερες των περισσοτέρων βασιλοτρόφων που υπάρχουν στην αγορά, με κάποιες εξαιρέσεις!
Φροντίζουμε επίσης τον Απρίλιο για την συλλογή του  βασιλικού πολτού, συλλογή γύρης και για τυχόν πρώιμο τρύγο. Η πορτοκαλιά και το ανοιξιάτικο πεύκο δημιουργούν αρκετές χρονιές τις προϋποθέσεις πρώιμου τρύγου. Το μέλι της πορτοκαλιάς, είναι από τα ευγευστότερα μέλια της χώρας μας. Δεν ενδείκνυται όμως στην βιολογική μελισσοκομία διότι  γίνεται χρήση παρασιτοκτόνων, και είναι δύσκολο να βρεθούν εκτάσεις με πορτοκαλεώνες που να είναι ενταγμένη στην βιολογική γεωργία. Το ανοιξιάτικο πεύκο είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται μερικώς στην βιολογική μελισσοκομία όπου μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα μέσα Μαρτίου έως και τέλη Απριλίου.

www.bio-meli.gr