biologikomeli
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Τα μελίσσια, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, αρχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε γόνο και νέες μέλισσες ενώ απομακρύνεται ο κίνδυνος παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το φρέσκο νέκταρ και η γύρη έρχονται στην κυψέλη σε μεγαλύτερες ποσότητες, η βασίλισσα γεννά τα περισσότερα αυγά από κάθε άλλη περίοδο του έτους, καινούργιες κηρήθρες κτίζονται, ο αριθμός των κηφήνων αυξάνει, εμφανίζονται τα "ξεκινήματα" βασιλικών κελιών. Όλα τα παραπάνω θα έχουν φυσική κατάληξη προς τα μέσα ή το τέλος του μήνα, τη σμηνουργία, για τον πολλαπλασιασμό του είδους.

        
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Η Μεγάλη δραστηριότητα και ανάπτυξη των μελισσιών σημαίνει πολλές εργασίες και απασχόληση για τον μελισσοκόμο. Οι επιθεωρήσεις από το μελισσοκόμο πρέπει να είναι συχνές και να γίνονται επισταμένα.
Η σμηνουργία είναι αναμενόμενη την περίοδο αυτή, είναι φυσικά η εξέλιξη της ανάπτυξης του σμήνους για τον πολλαπλασιασμό του και είναι δύσκολο να πάμε ενάντια στη φύση. Παρ' όλα αυτά, εάν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, έχουμε δραματική μείωση της παραγωγής σε μέλι το καλοκαίρι.
Ανάλογα με τις συνθήκες αρχίζουμε να δίνουμε πατώματα στα μελίσσια μας, συνήθως όταν το μελίσσι είναι εννιάρι και έχει 7 πλαίσια γόνο προκειμένου να ξαλαφρώσει κάπως ο πληθυσμός της κυψέλης, και φροντίζουμε για το χτίσιμο νέων βιολογικών κηρηθρών.
Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για παραγωγή νέων βασιλισσών, ο κάθε μελισσοκόμος πρέπει να  αντικαθιστά κάθε χρόνο το 1/3 των βασιλισσών των μελισσιών του. Ο μελισσοκόμος πρέπει να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο βασιλοτροφίας ή έναν αξιόπιστο βασσιλοτρόφο. Σας προτείνω όμως να ασχοληθείτε μόνοι σας με την βασιλοτροφία, οι χειρότερες βασίλισσες που θα βγάλετε θα είναι οι καλύτερες των περισσοτέρων βασιλοτρόφων που υπάρχουν στην αγορά, με κάποιες εξαιρέσεις!
Φροντίζουμε επίσης τον Απρίλιο για την συλλογή του  βασιλικού πολτού, συλλογή γύρης και για τυχόν πρώιμο τρύγο. Η πορτοκαλιά και το ανοιξιάτικο πεύκο δημιουργούν αρκετές χρονιές τις προϋποθέσεις πρώιμου τρύγου. Το μέλι της πορτοκαλιάς, είναι από τα ευγευστότερα μέλια της χώρας μας. Δεν ενδείκνυται όμως στην βιολογική μελισσοκομία διότι  γίνεται χρήση παρασιτοκτόνων, και είναι δύσκολο να βρεθούν εκτάσεις με πορτοκαλεώνες που να είναι ενταγμένη στην βιολογική γεωργία. Το ανοιξιάτικο πεύκο είναι μια πηγή μελιού που αξιοποιείται μερικώς στην βιολογική μελισσοκομία όπου μπορούμε να εκμεταλλευθούμε από τα μέσα Μαρτίου έως και τέλη Απριλίου.

www.bio-meli.gr
biologikomeli
Όπως έχω πει και σε προηγούμενη δημοσίευση, το χτίσιμο-απόκτηση της βιολογικής κηρύθρας, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, ένας Βιολογικός Μελισσοκόμος.
Για να μπορούν να κοπούν σε λωρίδες 3 εκατ. περίπου και να τοποθετηθούν σαν οδηγοί στο πλαίσιο, όπου οι μέλισσες θα συνεχίσουν τη διαδικασία χτισίματος της κηρήθρας θα πρέπει πάνω από όλα να υπάρχουν βιολογικές κηρήθρες.
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα εύρεσης βιολογικής κηρήθρας στην αγορά, οι περισσότεροι ίσως έχουμε σκεφτεί να αγοράσουμε πρέσα-καλόυπι κατασκευής κηρήθρας, εάν διαθέτουμε βεβαίως το κερί μας. Εξάλλου τί πιο Βιολογικό κερί, από το δικό μας παραγωγής.

Αυτό βέβαια ισχύει και για την συμβατική μελισσοκομία όπου διαθέτουμε κερί από απολεπίσματα - γλώσσες και θέλουμε εμείς να κατασκευάσουμε τις κηρύθρες από το κερί μας και να μην περνούμε του εμπορείου του όποιο οι κηρύθρες πιθανότατα να είναι παραφηνερύθρες!
Με την εφαρμογή εξάλλου των φαρμάκων του varroa στην μελισσοκομία όλες οι δηλητηριώδης δραστικές ουσίες περνούν στο κερί μας. Έτσι, βρίσκονται (δηλητήρια) σε όλες σχεδόν τις κηρύθρες που είναι διαθέσιμες στην αγορά, και ως εκ τούτου μπορεί να "περάσει" στο μέλι μας. Για να αποφύγετε αυτά τα ανεπιθύμητα φορτία από την αρχή, όλοι οι μελισσοκόμοι βιολογικοί & συμβατικοί θα πρέπει να φτιάχνουν κηρύθρες από ακατέργαστο κερί μέλισσας παραγωγής τους.
Για να επιτευχθεί αυτό, είτε θα πρέπει να μαζέψουμε αρκετή ποσότητα κεριού παρ. 100 kgr και να πάμε σε εργαστήριο να μα τις βγάλουνε, είτε να εφοδιαστούμε με ένα κηρηθροποιείο.
 
Στην αγορά υπάρχουν πολλά έτοιμα και θα έλεγα παράλληλα σχετικά ακριβά καλούπια- πρέσες (περίπου 600 € χωρίς ΦΠΑ)!!






Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να κατασκεύασουμε και δικές μας παραλλαγές οι οποίες θα είναι κατά πολύ φθηνότερα. Σας παρουσιάζω την δική μου η οποία δίνει εύκολα πολύ καλά αποτελέσματα (κηρήθρες ανω των 80 gr).
 
 
Η κατασκευή των κηρηθρών γίνεται πολύ απλα και σχετικά γρήγορα. Θα χρειαστούμε:
  • Μια λεκάνη με νερό, που θα συγκρατεί την περίσια κεριού.
  • Ενα πνέλο, για να αλείψουμε με λάδι την επιφάνεια της σιλικόνης.
  • Δοχείο για λιώσιμο κεριού, στην προκειμένη περίπτωση φριτέζα.
  • Ενα μπρίκι, για να κερνάμε το λιωμένο κερί.

 
Λιώνουμε το κερί μας και το ρίχνουμε στο καλούπι σιλικόνης μας, αφού πρίν έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο το καλούπι σιλικόνης, σιγκεκριμένη ποσότητα, ενώ αυτό που περισσεύει θα πέσει στη λεκάνη με το νερό, θα στερεοποιηθεί και θα το λιώσουμε αργότερα.
 
                                                   
Αφήνουμε να περάσει ένα λεπτό και είτε με την βοήθεια πεπιεσμένου αέρα για καλύτερα αποτελέσματα είτε μόνο με το λάδι σηκώνουμε το άνω μέρος του καλουπιού σιλικόνης και απελευθερώνουμε την κηρήθρα.

 
Μετά θα την κόψουμε στην διάσταση που επιθυμούμε. Εγω φροντίζω να καταλαμβάνει όλο το πλαίσιο ώστε να αποφευγω όσο γίνετε και την δημιουργεία βασιλικών κελιών στο κάτω μέρος του πλαισίου.
 
 



Πιέστε εδώ για να δείτε όλη τη διαδικασία σε βίντεο.
Για περισσότερες λεπτομέρειες πιέστε εδώ.

Πάντως πιστεύω πως αν και κοπιαστική δουλειά η δημιουργία φύλλων κηρύθρας τουλάχιστον ξέρουμε πως προέρχεται από τα δικά μας κορίτσια και δεν έχουν προσμίξεις με άλλα προϊόντα όπως η παραφίνη και θεραπευτικά φάρμακα!!!!
biologikomeli

Όλοι τώρα τελευταία μιλάμε για εκμεταλλεύσεις ορυχείων χρυσού στην Θράκη κτλ. για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που προφανώς θα έχει, και για την κερδοσκοπία τρίτων στον τόπο μας!!!
Εγώ θα σας μιλήσω για ένα άλλο χρυσορυχείο, που ήδη το εκμεταλλευόμαστε κερδίζοντας ΠΟΛΛΑ και που πολλοί σκέπτονται να αρχίσουν!!!!

Ο δίκος μας Χρυσός!

Αν κοιτάξουμε τριγύρω μας, θα δούμε στην εξοχή, εκτάσεις γεμάτες από ανθισμένα άγρια λουλούδια ή ανθισμένες καλλιέργειες, βουνά γεμάτα από Έλατα και περιοχές παραθαλάσσιες με Πεύκα, και στις περισσότερες πόλεις μας, κηπάκια, και λιγοστά πάρκα με ανθισμένα δένδρα! Κοιτάζοντας λοιπόν δεν βλέπουμε μόνο την ομορφιά που μας παρέχουν αλλά και ΧΡΥΣΟ - χιλιάδες τόνοι από πολύτιμο μέλι! Ένας ρευστός χρυσός που στέκεται-κρέμεται εκεί και μας περιμένει, που αν δεν πάμε να τον συλλέξουμε, τα λουλούδια και οι μελιτοεκρίσεις θα "πεθάνουν" στο τέλος της σεζόν και όλοι αυτοί οι τόνοι μελιού θα πάνε χαμένοι! Όλα αυτά τα λεφτά απλά, θα στεγνώσουν μπροστά στα μάτια μας. Εκτός και αν, έχουμε μέλισσες, όπου θα πάνε και θα μας το φέρουν δωρεάν, και με τη σειρά μας μπορούμε να το φάμε ή να το πουλήσουμε ή και τα δύο.

Η μελισσοκομία και οι μέλισσες, είναι ίσως η μοναδική κτηνοτροφία που χρησιμοποιεί την γη άλλων ιδιοκτητών-αγροτών χωρίς άδεια - και που πολλές φόρες αυτοί οι ιδιοκτήτες την καλοδέχονται. Από αυτή την σχέση όλοι κερδίζουν! Οι μέλισσες και εμείς οι υπόλοιποι!!
Οι μέλισσες είναι χαρούμενες που κάνουν καλά την δουλεία που ξέρουν, εμείς που περνούμε το μέλι μας βγάζοντας λεφτά πουλώντας το, οι αγρότες στους οποίους γίνεται επικονίαση, κερδίζοντας ακόμα περισσότερα λεφτά, τα μαγαζιά αγοράζουν μέλι, το πωλούν και κερδίζουν λεφτά, και όλοι οι υπόλοιποι ικανοποιούνται έχοντας Φαγητό να φάνε, κάνοντας την κυβέρνηση χαρούμενη, όπου έχουν την ικανότητα να λένε ότι έχουμε ανάπτυξη πρωτογενή με εξαγωγές και κερδίζοντας και αυτοί με την σειρά τους με την υποβολή ΦΠΑ σε όλα τα στάδια της σχέσης Μέλισσα-Άνθρωπος.

Ελπίζω λοιπόν να εισακουστώ στην κυβέρνηση,  να στήριξη τον τομέα της Μελισσοκομίας ουσιαστικά (και της Βιολογικής), αναγνωρίζοντας ότι χρυσός μας μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμος από μας τους ίδιους χωρίς καμία επίπτωση - παραχώρηση εδαφών και περιβάλλοντος, η Χαλκιδική να παραμείνει όμορφη όπως είναι, και οι νέοι μας να μπορούν να απασχοληθούν, στηρίζοντας τόν πρωτογενή τομέα  - τουρισμό.
Οι σύλλογοι επιτέλους, να είναι πιο ενεργεί και να πιέζουν λίγο παραπάνω χωρίς να κοιτάζουν μόνο το............... profil τους.
Ας μας βοηθήσουν να συλλέξουμε τον δικό μας Χρυσό για να τον πουλήσουμε στους ξένους, και όχι να βοηθήσουν τους ξένους να συλέξουν τον Χρυσό μας, για να μας τον πουλήσουν!!
biologikomeli
Υπάρχουν δύο μελισσοκομικές μέθοδοι, οι οποίες εφαρμόζονται την άνοιξη από πολλούς
μελισσοκόμους,  όπου μπορούν να βοηθήσουν στο να αυξηθεί η παραγωγή μελιού βοηθώντας τις μέλισσες στο να αποδώσουν τα καλύτερα κατά την κύρια ανθοφορία το καλοκαίρι.

Επέκταση του Γόνου
Η πρώτη μέθοδος βοηθάει ένα μελίσσι το οποίο  οδηγείται από μία καλή βασίλισσα και το οποίο είναι "καθαρό" από ασθένειες να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα. Αυτό κατορθώνεται απλώνοντας τον γόνο. Είναι μία μέθοδος αρκετά κοπιαστική η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και για αυτό δεν προτιμάτε από επαγγελματίες μελισσοκόμους με πολλά μελίσσια, αλλά, εάν έχουμε λίγα μελίσσια μόνο (ερασιτεχνική-βιολογική μελισσοκομία με μικρό αριθμό μελισσιών), είναι μία μέθοδος που αξίζει να χρησιμοποιηθεί.

Η διαδικασία έχει ως εξής:
  • Μεταφέρεται όλο τον γόνο στην μία πλευρά της κυψέλης.
  • Για να τον προστατεύσετε από το κρύο, ανάμεσα στον γόνο και στο τοίχωμα της κυψέλης βάλτε ένα πλαίσιο με μέλι και γύρη (δεν είναι απαραίτητο σε ζεστές περιοχές).
  • Βρείτε ένα πλαίσιο με το περισσότερο καλυμμένο γόνο (4 πλαίσιο) (εικ. α).
  • Τοποθετήστε το δεξιά από το 7 πλαίσιο (τελευταίο πλαίσιο με γόνο). Αυτό προτρέπει την βασίλισσα να μετακινηθεί στο 6 πλαίσιο (ήταν το 7 πλαίσιο), στο οποίο και θα γεννήσει επειδή αυτό το πλαίσιο είναι μεταξύ δύο γόνων και είναι πιο ζεστά (εικ. β).
  • Μετά από 7-10 μέρες, επαναλάβετε τη διαδικασία (εικ γ & δ).
  • Συνεχίστε ώσπου να δείτε ένα μεγάλο συμπαγή γόνο.
Το κυριότερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μετακινούμε πλαίσια της ίδιας κυψέλης καί έτσι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος στο να μεταδοθεί κάποια ασθένεια. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η επέκταση γίνεται προς μία κατεύθυνση, διευκολύνοντας κατά πολύ την επιθεώρηση του μελισσιού.
Ενώ αυτός είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος ανάπτυξης του μελισσιού, δεν θα πρέπει ποτέ να μεταφερθεί γόνος μετά από ένα άδειο πλαίσιο, σαν αποτέλεσμα παγωμένος νεκρός γόνος. Αν παρθούν αυτά τα μέτρα, θα δείται πολύ καλά αποτελέσματα!

Χρήση δύο βασιλισσών (Μέθοδος διπλής βασίλισσας)  
Η δεύτερη μέθοδος που θα σας βοηθήσει στο να αυξηθεί η παραγωγή μελιού, είναι η χρησιμοποίηση δύο βασιλισσών σε μία κυψέλη. Η Εμπειρία ανάμεσα σε μελισσοκόμους με πολλά μελίσσια έχει δήξει ότι μελίσσια με δύο βασίλισσες αποδίδουν πάντα περισσότερο μέλι απο ότι τα μελίσσια με μονή βασίλισσα. Αυτό διστυχώς δεν προτιμάτε στην βιολογική μελισσοκόμία διότι τίς περισσότερες φόρες χρειάζεται βοηθητική τροφοδότηση του μελισιού με διπλή βασίλισσα, το οποίο και αποφέυγεται στην βιολογική μελισσοκομική πρακτική. Το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μείνουν χώρια οι βασίλισσες.

1ος τρόπος:
  • Χρησιμοποιούμε ένα διώροφο μελίσσι με νεαρό γόνο (λάβρες ως 3 ημερών) και στους δύο ορόφους.
  • Βάζουμε χώρισμα μεταξύ των δύο ορόφων και εξασφαλίζουμε δεύτερη είσοδο στον επάνω όροφο.
  • Σε τρείς μέρες κάνουμε επιθεώρηση για να βρούμε τη βασίλισσα. Διαπιστώνουμε σε ποιόν όροφο βρίσκονται κελιά ορφάνιας. Καταστρέφουμε τα μικρά, κακοσχηματισμένα και αφήνουμε τα καλύτερα.
  • Αντικαθιστούμε το χώρισμα με βασιλικό διάφραγμα, ώστε να συνενωθούν οι πληθυσμοί των δύο ορόφων.
  • Μια μέρα πριν εκκολαφθεί η δεύτερη βασίλισσα στον όροφο με τα βασιλικά κελιά, δηλαδή 7-8 ημέρες μετά την πρώτη επέμβαση, τοποθετούμε πάλι το χώρισμα στη θέση του διαφράγματος. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί η παρθένα βασίλισσα είναι μικρή και μπορεί να περάσει από το διάφραγμα και να θανατωθεί από την πρώτη βασίλισσα της κυψέλης.
  • Δέκα ημέρες μετά την πιθανή εκκόλαψη της δεύτερης βασίλισσας κάνουμε μια γρήγορη επιθεώρηση, για να διαπιστώσουμε αν γονιμοποιήθηκε.
  • Αν ναι, θα αντικαταστήσουμε το χώρισμα με διπλό βασιλικό διάφραγμα. Μεταξύ των δύο διαφραγμάτων πρέπει να υπάρχει κενός χώρος ενός περίπου εκατοστού.
Το μελίσσι θα παραμείνει με τις δύο βασίλισσες για να δυναμώσει. Αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα τριάντα περίπου ημέρες πριν από την κύρια ανθοφορία.

2ος τρόπος: 
  • Tο μελίσσι χωρίζεται στα δυο με σήτα αερισμού. 
  • Η βασίλισσα και ο γόνος μεταφέρονται στον επάνω όροφο στον οποίο και δημιουργείται μια δεύτερη είσοδος.
  • Στο κάτω πάτωμα που το μελίσσι είναι ορφανό  αφήνεται ένα πλαίσιο γόνου με προνύμφες ηλικίας 1-2 ημερών και ένα πλαίσιο με μέλι και γύρη.
  • Την τρίτη ημέρα η σήτα αερισμού αντικαθίσταται με διπλό βασιλικό διάφραγμα και παρεμβάλλεται ανάμεσα ένα πάτωμα. 
  • Κάτω ήδη έχουμε βασιλικά κελιά, δεν το πειράζουμε για 20-25 ημέρες έως ότου εκκολαφτεί η νέα του βασίλισσα και να αρχίσει να γεννά.
  Το μελίσσι θα παραμείνει με τις δύο βασίλισσες για να δυναμώσει. Αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα τριάντα περίπου ημέρες πριν από την κύρια ανθοφορία.
 
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μειώνει ή εξαλείφει τον κίνδυνο σμηνουργίας επειδή το μελίσσι χωρίζεται προσωρινά και υπάρχει αφθονία φερομόνης (από τις δύο βασίλισσες) συγκρότησης του μελισσιού!

biologikomeli
Αύριο, 10 Μαρτίου 2013 στις 11:30 π.μ. , πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρουπόλεως μια πολύ ενδιαφέρων ημερίδα με θέμα  «Μεταλλευτικές δραστηριότητες και επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία».

Αν δεν είναι και αυτό ένα θέμα που μας ενδιαφέρει όλους (κυρίως Μελισσοκόμους) τότε ποίο??? 



biologikomeli
Η σμηνουργία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ένα μελίσσι χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα μέρος του πληθυσμού εγκαταλείπει οριστικά την κυψέλη μαζί με τη βασίλισσα και ψάχνει να βρει καινούρια φωλιά. Ο πληθυσμός που μένει στην κυψέλη φτιάχνει νέα βασίλισσα. Η σμηνουργία είναι ο φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού του μελισσιού. Είναι για τις μέλισσες απαραίτητη για την επιβίωση και διαιώνισή τους.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ
Οι εργάτριες σε όλη τη διάρκεια του έτους χτίζουν και καταστρέφουν βάσεις βασιλικών κελιών που είναι γνωστά ως βαλανίδια λόγω του σχήματος τους. Έτσι πάντοτε υπάρχει ένας αριθμός άδειων βαλανιδιών στην κυψελώδη. Δυο με τέσσερις εβδομάδες πριν την σμηνουργία οι εργάτριες ταΐζουν εντατικά την βασίλισσα η οποία ωοτοκεί μεγαλύτερο αριθμό αυγών ημερησίως και αναγκάζεται λόγω χώρου και γεννά στα βαλανίδια. Έχει παρατηρηθεί επίσης το φαινόμενο εργάτριες να μεταφέρουν γονιμοποιημένα αυγά από τα εργατικά κελιά στα βαλανίδια για να αρχίσει η εκτροφή βασιλισσών. Τα βαλανίδια επιμηκύνονται σε βασιλικά κελιά και οι εργάτριες επιταχύνουν το ρυθμό, το χορό των δονήσεων της κοιλιάς. Το εντατικό τάισμα της βασίλισσας συνεχίζεται μέχρι και μια βδομάδα πριν τη σμηνουργία μετά όμως η συμπεριφορά των εργατριών προς τη βασίλισσα αλλάζει. Το τάισμα ελαττώνεται, η βασίλισσα διώχνεται και σπρώχνεται και δαγκώνεται από τις εργάτριες με σκοπό να χάσει βάρος για να μπορεί να πετάξει έξω από την κυψέλη. Μερικές μέρες πριν από την σμηνουργία οι εργάτριες συνωστίζονται και κρέμονται μπροστά μπροστά μπροστά στην είσοδο της κυψέλης. Έχουν τον πρόλοβό τους γεμάτο με μελίγγια να είναι έτοιμες την κατάλληλη στιγμή να αφήσουν την κυψέλη. Δύο με τέσσερις εβδομάδες πριν τη σμινουργία, οι εργάτριες ταίζουν εντατικά τη βασίλισσα, η οποία ωοτοκεί μεγαλύτερο αριθμό αυγών ημερισίως και αναγκάζεται λόγω χώρου και γεννά και στα βαλανίδια. Έχει παρατηρηθεί επίσης το φαινόμενο εργάτριες να μεταφέρουν γονιμοποιημένα αυγά ή θηλυκές προνύμφες από τα εργατικά κελιά στα βαλανίδια, για να αρχίσει η εκτροφή βασιλισσών. Τα βαλανίδια επιμηκύνονται σε βασιλικά κελιά και οι εργάτριες επιταχύνουν το ρυθμό των χορών των δονήσεων της κοιλιάς.

Το εντατικό τάισμα της βασίλισσας συνεχίζεται μέχρι και μία εβδομάδα πριν τη σμηνουργία, μετά όμως η συμπεριφορά των εργατριών προς τη βασίλισσα αλλάζει. Τάισμα ελαττώνεται, η βασίλισσα διώχνεται, σπρώχνεται και δαγκώνεται από τις εργάτριες με σκοπό να χάσει βάρος για να μπορεί να πετάξει έξω από την κυψέλη. Μερικές μέρες πριν τη σμηνουργία οι εργάτριες συνοστίζονται και κρέμονται μπροστά στην είσοδο της κυψέλλης. Έχουν τον πρόλοβό τους γεμάτο με μέλι για να είναι έτοιμες την κατάλληλη στιγμή να αφήσουν την κυψέλη. Στην ουσία οι εργάτριες γεμίζουν τον προλοβό τους με μέλι μέχρι και 10 ημέρες πριν το φαινόμενο συμβεί.

Οι αφεσμοί συνήθως αφήνουν τη μητρική φωλιά την ημέρα που γίνεται το σφράγισμα του πρώτου βασιλικού κελιού ή την επομένη, σύμφωνα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν. Άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο σμήνος να ξεκινήσει και όταν παρατείνονται μπορεί να ανατρέψουν το φαινόμενο. Οι αφεσμοί αφήνουν τη μητρική φωλιά συνήθως κατά τις μεμβρηνές ώρες. Λίγες ώρες πριν την σμηνουργία οι χοροί των δονήσεων της κοιλιάς σταματούν και οι εργάτριες αρχίζουν να τρέχουν εμπρός πίσω σε κύματα κάνοντας θορύβους και ξεσηκώνοντας τις υπόλοιπες ενώ συγχρόνως τραβούν τη βασίλισσα προς τα έξω.

Ξαφνικά μια μάζα μελισσών ξεχύνεται πετώντας από την κυψέλη με θόρυβο παίρνοντας και την βασίλισσα μαζί. Αν η βασίλισσα δεν έχει ακολουθήσει οι εργάτριες επιστρέφουν και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται. Ο αφεσμός σύντομα συγκεντρώνεται συνήθως σε κλαδί κοντινού δέντρου και οι ανιχνεύτριες μέλισσες αναλαμβάνουν να ψάξουν για νέα φωλιά.

Οι νεαρές εργάτριες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσουν το σμήνος και συνήθως το 70% των εργατριών που σμηνουργεί είναι νεαρές εργάτριες ηλικίας κάτω των 10 ημερών. Το νεαρό της ηλικίας τους εξασφαλίζει στο σμήνος την βιωσιμότητα που χρειάζεται μέχρι να κτιστούν οι κηρήθρες στη καινούρια φωλιά να αρχίσει η εκτροφή εργατικού γόνου και να εκκολαφθεί ο πρώτος γόνος. Οι νεαρές εγράτριες είναι επίσης οι πιο κατάλληλες για το κτίσιμο των κηρήθρων και την εκτροφή του γόνου. Το μητρικό μελίσσι αντίθετα δεν έχει πολλές νεαρές εργάτριες έχει όμως σφραγισμένο εργατικό γόνο που σύντομα θα εκκολαφθεί και θα αντικαταστήσει τις απώλειες.

Στο μητρικό μελίσσι υπάρχουν έτοιμα βασιλικά κελιά να δώσουν καινούριες βασίλισσες. Συνήθως αν ο πληθυσμός των εργατριών που έχουν μείνει στο μητρικό μελίσσι είναι μεγάλος , τότε το μελίσσι θα ξανασμηνουργήσει και οι μεθεσμοί που θα ακολουθήσουν θα οδηγηθούν από τις νέες βασίλισσες που θα εκκολαφθούν. Πάντα οι μεθεσμοί είναι μικρότεροι από τους πρώτους αφεσμούς και δύσκολα επιβιώνουν, ενώ συγχρόνως εξασθενούν πολύ το μητρικό μελίσσι. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει δεύτερος η τρίτος αφεσμός, τότε η πρώτη βασίλισσα που θα εκκολαφθεί θα θανατώσει με το κεντρί της τις υπόλοιπες και αν εκκολαφθούν δυο μαζί συγχρόνως τότε για να κυριαρχήσει η μια. Η καινούρια βασίλισσα θα συζευχθεί σύντομα και ο ρυθμός του μελισσιού θα επανέλθει στα συνηθισμένα επίπεδα.

Για τον μελισσοκόμο όμως είναι ανεπιθύμητη επειδή:
α) Τα μελίσσια χάνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε εποχή που χρειάζονται συλλέκτριες για νεκταροσυλλογή.
β) Τα αποθέματα της κυψέλης που σμηνουργεί λιγοστεύουν σημαντικά, γιατί οι μέλισσες φεύγοντας παίρνουν μαζί τους μεγάλη ποσότητα μελιού, ενώ αυτές που μένουν δεν μπορούν να αναπληρώσουν την απώλεια.
γ) Μελίσσια που σμηνουργούν μπορεί να μείνουν ορφανά επειδή κάποιο ατύχημα συμβαίνει στο στάδιο εκτροφής ή σύζευξης της νέας βασίλισσας.

Οι λόγοι που ένα μελίσσι σμηνουργεί είναι:
α) Ο συνωστισμός που προκαλείται μέσα στην κυψέλη την άνοιξη, επειδή με την εντατική γέννα της βασίλισσας αυξάνει τόσο πολύ ο πληθυσμός, ώστε να μην χωρούν οι μέλισσες και να μην υπάρχουν άδεια κελιά για γόνο και αποθήκευση τροφών.
β) Η φερομόνη που παράγεται από τη βασίλισσα, λόγω του συνωστισμού δεν μπορεί να απλωθεί ομοιόμορφα στο χώρο της κυψέλης. Η φερομόνη εμποδίζει το μελίσσι να φτιάξει βασιλικά κελιά, αφού νοιώθει την ύπαρξη της βασίλισσας. Όταν η φερομόνη μειώνεται λόγω συνωστισμού ή γερασμένης βασίλισσας που εκκρίνει μειωμένη φερομόνη, το αποτέλεσμα είναι το κτίσιμο των βασιλικών κελιών.
γ) Η κληρονομικότητα. Κάποιες φυλές μελισσών σμηνουργούν συχνότερα, όπως η ελληνική φυλή.
δ) Η ανθοφορία και οι καιρικές συνθήκες. Όταν η ανθοφορία και νεκταροέκκριση είναι φτωχή, το μελίσσι δεν αναπτύσσεται αρκετά ώστε να σμηνουργήσει. Οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Η διαδικασία της Σμηνουργίας
Το φαινόμενο της σμηνουργίας διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά. Η έναρξη, όμως, ξεκινάει πολλές ημέρες πριν με τον σχηματισμό βασιλικών κελιών στο κάτω μέρος της κηρήθρας του εμβρυοθαλάμου. Οι βάσεις των κελιών εμφανίζονται μερικές εβδομάδες πριν η βασίλισσα γεννήσει σε αυτά. Ο πρώτος αφεσμός φεύγει μόλις τα βασιλικά κελιά σφραγισθούν. Όταν οι προνύμφες των βασιλικών κελιών είναι δύο ημερών, η βασίλισσα χάνει περίπου το 1/3 του βάρους της κατά τις 3-5 ημέρες πριν από την έξοδό της με τον αφεσμό. Αυτή η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη για να μπορέσει να πετάξει. Στο μεταξύ, οι εργάτριες γεμίζουν το στομάχι τους με τροφή που θα πάρουν μαζί τους. Κατά τη σμηνουργία, η νεκταροσυλλογή μειώνεται και τα αποθέματα τροφής ελαττώνονται. Μερικές φορές, τον πρώτο αφεσμό ακολουθεί δεύτερος, οκτώ ημέρες μετά τον πρώτο. Ο αφεσμός που φεύγει από την κυψέλη «κάθεται» σε κάποιο κοντινό θάμνο ή δέντρο κοντά στην κυψέλη. Η βασίλισσα δεν ηγείται του αφεσμού, συμπεριφέρεται σαν απλή εργάτρια. Αργότερα με την παραγωγή φερομόνης συγκρατεί τον πληθυσμό σε συνοχή. Αν η βασίλισσα χαθεί στο δρόμο, ο αφεσμός επιστρέφει στην κυψέλη. Μόλις εγκατασταθεί στο δέντρο ο αφεσμός, μέλισσες - ανιχνεύτριες ψάχνουν να βρουν κατάλληλο μέρος για νέα φωλιά. Όταν βρεθεί, επιστρέφουν στον αφεσμό και με το χορό τους πληροφορούν τις συντρόφισσές τους. Τότε το σμάρι φεύγει απ' το κλαδί, κατευθύνεται στην οριστική θέση και αρχίζει να κτίζει κηρήθρες.

Μέτρα πρόληψης Σμηνουργίας
Αύξηση του χώρου του μελισσιού.
α) Δίνουμε φύλλα κηρήθρας για χτίσιμο. Τοποθετούνται αμέσως μετά το γόνο και πριν από τα πλαίσια της γύρης και του μελιού. Δεν πρέπει ποτέ να παρεμβάλλονται μεταξύ πλαισίων γόνου, γιατί η διακοπή γόνου πιθανό να προκαλέσει αντί να προλάβει τη σμηνουργία.
Στη Βιολογική Μελισσοκομία τοποθετούμε και σκέτα συρματωμένα πλαίσια ή οδηγούς.
β) Κτισμένες κηρήθρες τοποθετούνται αν η νεκταροέκκριση είναι περιορισμένη. Αυτές μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα στα πλαίσια του γόνου.
Αντικατάσταση των γερασμένων βασιλισσών, επειδή αυτές ελευθερώνουν μικρή ποσότητα φερομόνης. Αυτό ωθεί το μελίσσι σε σμηνουργία.
Επιλογή μελισσιών χωρίς τάση σμηνουργίας.
Δημιουργία τεχνητών αφεσμών (παραφυάδες).
Εξίσωση των μελισσών. Δίνουμε πλαίσια με σφραγισμένο γόνο από τα δυνατά στα αδύνατα ή τους αλλάζουμε θέσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτή η μέθοδος ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Μέτρα καταστολής Σμηνουργίας

  • Δημιουργία Τεχνητών Σμηνών.
  • Καταστολή σμηνουργίας με παράλληλη παραγωγή βασιλικού πολτού. Κάνουμε τους εξής χειρισμούς: Περιορίζουμε την είσοδο, τροφοδοτούμε το μελίσσι, και αν χρειαστεί ενισχύουμε με εκκολαπτόμενο γόνο από άλλα μελίσσια. Κάθε τρίτη ημέρα μετά την εμφάνιση βασιλικών κελιών, συλλέγεται ο πολτός από τα κελιά φυσικής σμηνουργίας. Μπορούμε ακόμη να αφαιρέσουμε τα πλαίσια γόνου και να τοποθετούμε κάθε τρίτη ημέρα εμβολιασμένα βασιλικά κελιά.

Σύλληψη αφεσμών
Αν παρόλα τα μέτρα δεν προλάβουμε και κάποιο μελίσσι σμηνουργήσει και βρούμε τον αφεσμό, το μαζεύουμε σε μία κυψέλη με δύο χτισμένες κηρήθρες και ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο. Προσοχή να πάρουμε μαζί και τη βασίλισσα.

Παγίδες για προσέλκυση αφεσμών
Τοποθετούνται ψηλά, δύο μέτρα περίπου από το έδαφος. Αφήνουμε μικρή είσοδο. Αλείφουμε εσωτερικά με ένα μείγμα από λιωμένο κερί με εσάνς μελισσόχορτου ή λεμονιού. Επίσης, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, ευγενόλης, γερανιόλης είναι ελκυστικά αφεσμών.
biologikomeli

Το Αλλεργικό Σόκ είναι είναι μια ακραία αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ο καθένας που έχει μια αναφυλακτική αντίδραση χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται από την αιφνίδια (στο λεπτό ή και λιγότερο) έναρξη και ταχεία εξέλιξη των ακόλουθων χαρακτηριστικών:

  • Η απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών είναι το οίδημα της επιγλωττίδας και του λάρυγγα .
  • O βρογχόσπασμος αποτελεί άλλη σοβαρή επιπλοκή από το αναπνευστικό και δυνατόν να μιμείται σοβαρή ασθματική κρίση.
  • Τα συμπτώματα από το δέρμα είναι πολύ συχνά και περιλαμβάνουν διάχυτη ερυθρότητα , ερύθημα κνίδωση ή/και αγγειοοίδημα. Ο κνησμός και η υπεραιμία είναι τα κύρια ενοχλήματα που αναφέρει ο ασθενής.
  • Τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό συνίστανται σε διάρροια κοιλιακό άλγος και μερικές φορές ναυτία και εμετό.
  • Νευρολογικά συμπτώματα δυνατόν να παρατηρηθούν με την μορφή της σύγχυσης λιποθυμίας, σπασμών ή και κώματος. Αποτελούν συνήθως επακόλουθα της καρδιαγγειακής καταπληξίας.
  
Αντιμετώπιση, όταν το άτομο έχει τις αισθήσεις του:
• Καθίστε το άτομο σε όρθια θέση για να διευκολύνεται η αναπνοή του. Αν αισθάνεται λιποθυμία  είναι χρήσιμο να ξαπλώσει, ανασηκώνοντας τα πόδια του, εάν είναι απαραίτητο.
• Χαλαρώστε τα ρούχα γύρω από το λαιμό και τη μέση.
• Αν το άτομο διατηρεί τις αισθήσεις του και έχει φαρμακευτική αγωγή (όπως αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνη ή Anapen) να το βοηθήσετε να τη χρησιμοποιήσει, αν δεν μπορεί να τη κάνει μόνος του (όπως έχει εκπαιδευτεί)
Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή δεν έχει λήξει πριν από τη χορήγηση.
  1. Αφαιρέστε το μαύρο κάλυμμα της βελόνας. Αυτό το κάλυμμα είναι συνδεδεμένο σε μία γκρίζα προστατευτική θήκη της βελόνας και μπορεί να χρειαστεί αρκετή δύναμη για να αφαιρεθεί.
  2. Αφαιρέστε το μαύρο πώμα ασφαλείας από το κόκκινο κουμπί εκτόξευσης
  3. Κρατείστε το ANAPEN κάθετα στον εξωτερικό μηρό και πατήστε το κόκκινο κουμπί εκτόξευσης. Μπορείτε να κάνετε την ένεση μέσα από ελαφρύ ρουχισμό εάν χρειαστεί.
  4. Κρατείστε το ANAPEN σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα (αυτό επιτρέπει να ενεθεί όλη η δόση αδρεναλίνης). Κάνετε απαλά μαλάξεις στην ενέσιμη περιοχή. Κόκκινο κουμπί εκτόξευσης Μαύρο πώμα ασφαλείας Μαύρο κάλυμμα βελόνας
Αντιμετώπιση, όταν το άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του:
• Εάν ο ασθενής είναι αναίσθητος ήδη, η Anapen πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει προηγούμενη άδεια από τον ασθενή. Η συγκατάθεση αυτή μπορεί να γραφτεί ή να έχουν δοθεί προφορικά μπροστά από αξιόπιστους μάρτυρες.
• Στενά ρούχα, ιδιαίτερα γύρω από το λαιμό θα πρέπει να χαλαρώσουν και ο ασθενής θα πρέπει να γίνει όσο πιο άνετη γίνεται.
•Bάλτε τον άρρωστο να ξαπλώσει, έχοντας το σημείο που έχει υποστεί το τσίμπημα πιο χαμηλά από την καρδιά και κατά το δυνατόν ακίνητο.
• Καλέστε το 166, δηλώνοντας περιστατικό αλλεργικού σοκ απο τσίμπημα μέλισσας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνονται από το κέντρο 166.
• Μην προσπαθήσετε να δώσετε στο άτομο που τσιμπήθηκε φαγητό ή ποτό.
• Αν σταματήσει η καρδιά του ατόμου η τεχνητή αναπνοή - ανάνηψη θα πρέπει να παρέχονται από εκπαιδευμένο άτομο.

Είναι απαραίτητο όλοι οι Μελισσοκόμοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να κουβαλούμε μαζί μας όταν επισκεπτόμαστε τα μελίσσια μας, αδρεναλίνη. ΔΕΝ ξέρουμε πότε μπορεί να μας χρησιμεύσει. Μπορεί να μας σώσει την ζωή μας (είμαστε όλοι εν δυνάμει αλλεργικοί & το 5% των μελισσοκόμων παθαίνουν κάποια στιγμή στην ζωή τους αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας) ή τη ζωή κάποιου συναδέλφού και το χειρότερο σενάριο ενός περαστικού από τον μελισσώνα μας.

Είναι απαραίτητο κανείς να γνωρίζει ότι το φάρμακο εκλογής για την αντιμετώπιση του αλλεργικού σοκ είναι η αδρεναλίνη και όχι η κορτιζόνη.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί μια τεράστια παρεξήγηση σχετικά με τη χρήση της αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη δεν είναι το έσχατο μέσο αντιμετώπισης μιας αναφυλακτικής αντίδρασης, η χρήση του οποίου αποφασίζεται μόνο σε περίπτωση καταπληξίας (σοκ) ή οιδήματος του λάρυγγα. Η αδρεναλίνη είναι η πρώτη και μοναδική αποτελεσματική θεραπεία της αναφυλακτικής αντίδρασης από τη στιγμή που θα αναγνωρίσουμε οτι ένας ασθενής πάσχει από αυτή. Αν θεραπεύσουμε την αναφυλακτική με τα δευτερεύοντα φάρμακα (κορτιζόνη και αντιισταμινικά) είναι πιθανό οτι θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο, αφήνοντας την αντίδραση να εξελιχθεί και να οδηγήσει, πιθανά, σε πτώση της πίεσης ή οίδημα λάρυγγα. Τότε, ίσως και η αδρεναλίνη να μη μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση! Η κοινή πεποίθηση οτι η θεραπεία μιας αναφυλακτικής αντίδρασης είναι η ένεση κορτιζόνης είναι εσφαλμένη.
Συνεπώς, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της αναφυλακτικής αντίδρασης, η μοναδική θεραπεία είναι η ενδομυϊκή ένεση αδρεναλίνης. Η ένεση γίνεται είτε από προσωπικό με ιατρική εκπαίδευση είτε από τον ίδιο τον ασθενή ή τους συγγενείς του. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί ειδικό σκεύασμα αυτοενιέμενης αδρεναλίνης σε προγεμισμένη σύριγγα με τη μορφή "στυλό".
Μετά τη χορήγηση αδρεναλίνης, ο ασθενής πρέπει να λάβει σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, τα δευτερεύοντα φάρμακα αντιμετώπισης αναφυλακτικής, δηλαδή την κορτιζόνη και το αντιισταμινικό, είτε από μόνος του (σε μορφή χαπιού ή σιροπιού, ανάλογα με την ηλικία) είτε σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Τα δευτερεύοντα φάρμακα, των οποίων η έναρξη δράσης γίνεται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 λεπτών, έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν τη λεγόμενη δεύτερη φάση της αναφυλακτικής αντίδρασης, που εμφανίζεται σε 4-24 περίπου ώρες μετά την αρχική φάση, χωρίς να μεσολαβήσει νέα έκθεση του ασθενούς στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο και ενώ έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα της αρχικής φάσης.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο ο ασθενής να μεταβεί άμεσα στο κοντινότερο νοσηλευτικό ίδρυμα για παρακολούθηση και θεραπεία.
Η διαρκής εκπαίδευση από τον αλλεργιολόγο στην αναγνώριση συμπτωμάτων της αναφυλακτικής αντίδρασης και στον τρόπο αντιμετώπισής της είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να σώσει τη ζωή του αλλεργικού ασθενούς.


ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΤΕ