
Η Ερείκη (σουσούρα) και το Πεύκο κυριαρχούν στις προτιμήσεις των βιολογικών μας μελισσών. Η θερμοκρασία του αέρα και η σχετική εργασία σε επίπεδα που ευνοούν το πέταμα και την εργασία των μελισσών στα πεύκα επηρεάζει την παραγωγή σε μέλι. Χάρη στην Ερείκη - Πολύκομπι - Κισσό η βασίλισσα αναπτύσσει τον γόνο και δυναμώνει το μελίσσι.

Τον Οκτώβριο μαζί με τον Σεπτέμβρη ξεκινά η νέα μελισσοκομική χρονιά! Οτιδήποτε κάνουμε τον Οκτώβριο θα καθορίσει το πόσο καλά θα ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια μας και το πόσο καλά θα ξεκινήσουν την νέα χρονιά!

Την εποχή αυτή γίνεται και ο τελευταίος τρύγος μελιού στο Πεύκο.Μετά τον τρύγο του πεύκου απαιτείται δυνάμωμα του μελισσιού, ανανέωση του πληθυσμού, για να μπορέσει να ξεχειμωνιάσει.Η αναζήτηση γυρεοφόρων ανθοφοριών είναι επιτακτική ανάγκη.Κατά την παραμονή στα πευκοδάση, αν δεν υπάρχει ανθοφορία να δώσει γύρη, και σε συνδυασμό με την έντονη συλλογή μελιτώματος, περιορίζεται σημαντικά ο γόνος και ο πληθυσμός μειώνεται. Ανθοφορίες από αρκουδόβατο και κισσό που συναντώνται σε πευκοδάση μπορούν να στηρίξουν την εκτροφή του γόνου σε μελίσσια που βρίσκονται εκεί.

για σχηματισμό παραφυάδων είναι δυνατό να γίνει και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός κηφήνων. Κατάλληλη ανθοφορία είναι η ερείκη όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια γύρης και νέκταρ. Οι βασίλισσες του φθινοπώρου σταματούν αργά τη γέννα και ξεκινούν νωρίς το χειμώνα.

Τέλος Οκτωβρίου ξεκινάει η ανθοφορία της
κουμαριάς που είναι ένα εξ ίσου σημαντικό με το ρείκι φυτό για την μέλισσα.