Μαΐ
18
.png)

Ένα άλλο που πρέπει να
προσέξουμε είναι όταν έχουμε μια πολύ καλή βασίλισσα που θέλουμε να κρατήσουμε σε ένα πολύ δυνατό και υγιές μελίσσι και θέλουμε
να το ενώσουμε με ένα άλλο που δεν μας ικανοποιεί και τόσο, να σιγουρευτούμε
ότι το δεύτερο δεν έχει βασίλισσα. Βέβαια επικρατεί η άποψη ότι θα υπερισχύσει
η καλύτερη σε τυχόν μάχη μεταξύ δύο βασιλισσών, αλλά ας έχουμε τον νου μας για καλό
κακού.
.png)
Δίνοντας τον
απαραίτητο χρόνο στις μέλισσες να συνηθίσουν το ένα το άλλο:
- Τοποθετούμε πάνω σε αυτό, ένα φύλλο εφημερίδας, και ανοίγουμε μερικές τρύπες με έναν στυλό ή με το ξέστρο με προσοχή. (όχι πολύ μεγάλες).
- Το αφήνουμε ήσυχο για κανά δύο μέρες, και ελέγχουμε για την ένωση.
Αυτή η μέθοδος, Μέθοδος Εφημερίδας, δουλεύει πάντα 100%, απλά η ένωση γίνεται πιο αργά.
Προσπαθούμε απλώς
να μπερδέψουμε τα μελίσσια.
Αυτό το κατορθώνουμε αλλάζοντας-μπαιρδευοντας το «άρωμα» των μελισσιών που θέλουμε να ενώσουμε.
Αυτό το κατορθώνουμε αλλάζοντας-μπαιρδευοντας το «άρωμα» των μελισσιών που θέλουμε να ενώσουμε.
- Ανοίγουμε το μεγαλύτερο και με βασίλισσα μελίσσι.
- Ψεκάζουμε γρήγορα με διάλυμα νερού και ξύδι, τσίπουρο, κολόνια, μελισσοάρωμα, τις μέλισσες πάνω στα πλαίσια.
- Σηκώνουμε το μικρότερο-ορφανό- από την βάση του.
- Πριν το τοποθετήσουμε πάνω στο δυνατό, ψεκάζουμε τις μέλισσες στην βάση του πατώματος, ώστε να μυρίζουν όλες το ίδιο.
- Μέχρι να φύγει η μυρωδιά θα έχει συνηθίσει το ένα μελίσσι το άλλο.

Σε αυτή την μέθοδο η ένωση
γίνεται πιο γρήγορα και δουλεύει με όλα τα παραπάνω αρώματα!! (μπορεί να
υπάρχουν και άλλα). Μερικοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν και σιρόπι με αλεύρι, τι
να πω!!!!
Επειδή ασκώ βιολογική
μελισσοκομία, αλλά και πριν μεταβώ, ποτέ δεν μου άρεσε-αρέσει να ψεκάζω τα
μελίσσια μου με χημικά και σκόνες μέσα στην κυψέλη. Ο ψεκασμός με σιρόπι είναι επικίνδυνος
για πρόκληση λεηλασίας.
Προτιμώ να χρησιμοποιώ την πιο αργή, Μέθοδο Εφημερίδας.