biologikomeli
Ερείκη


Όνομα : ERICA VERTICILLATA FORSK. (E. manipyliflora Salis)

Χαμηλός αειθαλής θάμνος της οικογένειας των Ερεικωδών (Ericaceae), η οποία αριθμεί πάνω από 700 είδη. Φτάνει σε ύψος στα 60-70 εκ., έχει μικρά, μακρόστενα φύλλα και μικρά άνθη χρώματος ροζ, μωβ ή λευκά που μοιάζουν με καμπανούλες.

Στους μελισσοκόμους είναι γνωστή και ως «σουσούρα», εξασφαλίζει το απαραίτητο νέκταρ και τη γύρη  (μπέζ-πράσινη) για επέκταση του γόνου. Χρειάζεται βροχές τον Αύγουστο, μέτριες μέγιστες θερμοκρασίες και δροσερές νύχτες. Ελκύει τις μέλισσες ενώ παράλληλα τις τονώνει και μία  επιτυχημένη  ανθοφορία ισοδυναμεί με δεύτερη άνοιξη για τα μελίσσια!
Η βιολογική μελισσοκομία στηρήζεται στο Ρείκι γιατί εκτός του καταπληκτικού μελιού που παράγει (φαρμακευτικό κατα την γνώμη μου), βοηθάει έντονα την ανανέωση του πληθυσμού ενώ παράλληλα αυξάνει τα χειμερινά αποθέματα για ένα σωστό ξεχειμώνιασμα των μελισσών.


Το μέλι της φθινοπορινής Ερείκης
πρόκειτε για ένα σκούρο κόκκινο, πολύ θρεπτικό με πικρή επίγευση, ειδικά όταν συμμετέχει το νέκταρ της Κουμαριάς (Arbutus Unedo), και ένα ευδιάκριτο, βαρύ άρωμα. Επειδήέχει την ιδιότητα να λεπτοκρυσταλλώνει λόγω του υψηλού ποσοστού φυσικών σακχάρων που περιέχει, αποκτά μια χαρακτηριστική βουτηρώδη αλλά ελαφριά υφή, η οποία αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στο στόμα.
 Το Μέλι Ερείκης (σουσούρα) είναι ένα προιον με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί μία απο τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού ενώ παράλληλα συμβάλει και στη μείωση της χοληστερίνης.

 

 
Οξαλίδα

Ξυνάκι, οξαλίδα-Oxalis pes-caprae-Oxalidaceaea. Οι μέλισσες το προτιμούν κυρίως τις πρωινές ώρες. Η ανθοφορία ξεκινά από τα μέσα του χειμώνα και βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών, λόγω της άφθονης γύρης και νέκταρ που δίνει.



Γαλαζάκι

Γαλαζάκι-Veronica spp. Ανθεκτικό με διαδοχικές εκπτύξεις ανθοφόρων στελεχών και πολύτιμη διπλή προσφορά για τις μέλισσες (νέκταρ και γύρη). Τα μελίσσια δημιουργούν αποθέματα μελιού ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται σε πληθυσμό και γόνο, γεγονός που κρατά το γαλαζάκι ψηλά στη συνείδηση των μελισσοκόμων.





Ετικέτες edit post