biologikomeli

 Τι πιο απλό για έναν μελισσοκόμο, με αρκετά χρόνια στην τέχνη, να ανοίξει την κυψέλη και να κάνει έναν σύντομο έλεγχο στα μελίσσια του, την λεγόμενη επιθεώρηση. Πάντα ακολουθούνται συγκεκριμένες κινήσεις ψάχνοντας συγκεκριμένα πράγματα που με τον καιρό αυτά γίνονται συνήθεια και ψάχνει συνεχώς για καινούργιές εκπλήξεις!

Για έναν νέο μελισσοκόμο όμως η όλη διαδικασία ίσως του φαντάζει δύσκολή και αγχωτική. Χαλαρώστε, η επίσκεψη στα μελίσσια είναι μία μεθυστική και συναρπαστική εμπειρία όπου θα γίνεται ένα με την φύση, απολαμβάνοντας τον ήλιο, το βουητό των μελισσών και τα ωραία αρώματα από το μέλι το κερί και την πρόπολη.
Η τεχνική στο άνοιγμα της κυψέλης, ή το δίλλημα συμβατικής ή βιολογική μελισσοκομία θα σας ακολουθεί για πάντα και ανάλογα με το ρητό "με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοιο γράμματα θα μάθεις". 
Αργές κινήσεις για αρχή για να μην τραυματίζεται τις μέλισσες και χαλαρά. Επιλέξτε μία ηλιόλουστη μέρα κατά τις 11:00 με 12:00 όπου οι περισσότερες μέλισσες είναι έξω για συλλογή και ποτέ μια μέρα κρύα και συννεφιασμένη!!!!
Στην αρχή οι επισκέψεις στα μελίσσια θα είναι συχνές όπου θα αρχίζετε να σηνηδητοποιείται τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Με τον καιρό ένα άνοιγμα στο καπάκι και μια ματιά στη είσοδο θα είναι αρκετά για να βγάλετε συμπεράσματα ή αν θα χρειαστεί να κάνετε επιθεώρηση (πρέπει να αποφεύγονται τα συχνά ανοίγματα της κυψέλης γιατί στρεσάρουν το μελίσσι και μειώνεται η παραγωγικότητά του, ενώ για να επανέρθει στην πρότερη κατάσταση χρειάζεται τουλάχιστον δυο μέρες).
Αφού λοιπόν κάνετε το μπάνιο σας (να με συγχωρείται αλλά να ξέρεται οι μέλισσες αντιδρούν έντονα σε μυρωδιές όπως και αρώματα - κολόνιες) και βγάλετε τις βέρες σας (ευκαιρία....!), για να ανοίξετε την κυψέλη σας σίγουρα θα χρειαστείτε και τον απαραίτητο βασικό εξοπλισμό: 
Ξέστρο
Το ξέστρο είναι ένα μεταλλικό εργαλείο με το όποιο ο μελισσοκόμος κάνει σχεδόν όλες τις δουλείες του στην κυψέλη. Μην επισκεφθείτε τα μελίσσια σας χωρίς αυτό! Χρησιμοποιήστε το για να ξύσετε το κερί και την πρόπολη από τα μέρη της κυψέλης και τα πλαίσια. Χρησιμοποιήστε το για να χαλαρώσετε επίσης τα πλαίσια.
Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά ξέστρα τα οποία προσπαθούν να καλύψουν τις διάφορες ανάγκες-ιδιαιτερότητες των μελισσοκόμων και το οποίο αν δεν χαθεί θα σας ακολουθεί μια ζωή και δεν θα αλλάξετε μοντέλο ποτέ. Θα γίνει η προέκταση του χεριού σας! 
Μελισσοκομική Μάσκα
Με την μάσκα διατηρούμε τις μέλισσες μακριά από το πρόσωπό μας και να τις αποτρέπει από το να μπλεχτούν στα μαλλιά μας. Εάν τυχόν περάσει κάτω από την μάσκα μέλισσα, απλά διατηρήστε την ψυχραιμία σας (η μέλισσα συνήθως θα προσπαθήσει να βρει διέξοδο χωρίς να έρθει σε επαφή με το πρόσωπο σας), μην αρχίζετε να τρέχετε φωνάζοντας γιατί αναστατώνεται και τους γείτονες αλλά και τις υπόλοιπες μέλισσες. Υπάρχουν πολλά είδη μάσκας όπως τούλια , μελισσοκομικά μπουφάν και ολόσωμες στολές. Η επιλογή τους καλό είναι να γίνεται με βάση τα κριτήρια εμπειρία-επιθετικότητα μελισσών. Καλό είναι όμως γενικά να έχετε στον νου ότι τα τούλια τα παίρνει ο αέρας και τα φέρνει σε επαφή με το πρόσωπο όταν φυσήσει,  ενώ οι ολόσωμες κουράζουν-ζεστένουν στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού!!
Γάντια
Για έναν αρχάριο είναι απαραίτητα αλλά σας συμβουλεύω να μην γίνει και  συνήθεια γιατί θα επηρεάσει την αίσθηση της αφής σας και θα κάνετε τις κινήσεις σας αδέξια (θα σκοτώνεται μέλισσες και το μελίσσι θα γίνεται πιο επιθετικό). Στην αρχή της άνοιξης μάλιστα όταν το μελίσσι είναι μικρό δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου. Φιλάτε τα για τις μεταφορές σας ή για τους τρύγους όπου τα μελίσσια είναι πιο προστατευτικά!!!
Εγώ έχω συνηθίσει βέβαια τα γάντια που πλένουν τα πιάτα. Όχι, δεν οφείλεται στην γυναικά μου..... έχω καλύτερη αίσθηση αφής και δεν λερώνουν τα χέρια από την πρόπολη. Τα δερμάτινα τα κρατάω για τις μεταφορές το καλοκαίρι για προστασία από τα φίδια, όταν σηκώνω τις κυψέλες. 

 Αφού λοιπόν έχετε το ξέστρο, το καπνιστήρι και φορέσατε  την μάσκα σας έφθασε η στιγμή να ανοίξετε την κυψέλη σας!
Συνεχίζεται..........
www.bio-meli.gr