biologikomeli
Οι κηραλοιφές είναι ένα επιπλέον εισόδημα που μπορεί να έχει ο μελισσοκόμος χωρίς να εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και την απόδοση των μελισσιών του! Είναι πολύ εύκολη και ενδιαφέρων στην παρασκευή της, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλη ζήτηση λόγω των αγνών υλικών παρασκευής της σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Είναι η παραδοσιακή κηραλοιφή που χρησιμοποιούσαν αιώνες τώρα οι προγονοί μας, δεν περιέχει χημικές ή τοξικές ουσίες, κανένα άλλο πρόσθετο υλικό, είναι εντελώς αγνή, φυσική και παραδοσιακή.
Κάποιες από τις θεραπευτικές της ιδιότητες είναι ενάντια της χρόνιας μαστίτιδας, του εκζέματος, των εγκαυμάτων, της δερματίτιδας. Επίσης, συγκάματα, σκασίματα,  κοψίματα, μυϊκούς πόνους,  μυκητιάσεις, σκασμένα χείλη, μασάζ, ακμή, αποτελεσματικότατη στην ξηροδερμία, και άλλες πολλές παθήσεις του δέρματος.

Συστατικά:   

  • Βιολογικό κερί μέλισσας
Το κερί της μέλισσας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, περιέχει αντιβιοτικές ουσίες και παρουσιάζει θεραπευτική δράση.
Σήμερα το κερί της μέλισσας χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ιατρική στα φαρμακευτικά σκευάσματα, σε καλλυντικά, κρέμες προσώπου και σώματος, αλοιφές, βερνίκια, κλπ.

  • Πρόπολη
Η πρόπολη έχει ιδιότητες βακτηριοστατικές, αντιμικροβιακές και μυκητοκτόνες. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε πολλές παθήσεις του οργανισμού. Βοηθάει ιδιαίτερα σε προβλήματα του αναπνευστικού, απολυμαίνει τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, θεραπεύει ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, άφθες και έρπητες. Έχει δράση έντονα αναλγητική, κατά πολύ ανώτερη από αυτήν της νοβοκαϊνης.

 
  • Βιολογικό ελαιόλαδο
Γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες και τρέφει το δέρμα μας, ενισχύει την ελαστικότητα και αναπληρώνει τα πολύτιμα λιπίδια της επιδερμίδας. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος. Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή εξειδικευμένων αλοιφών για εγκαύματα.
 
  • Μαστίχα Χίου

Η Μαστίχα Χίου καλλιεργείται συστηματικά στο νότιο τμήμα της νήσου, παράγει την πιο εκλεκτή και μοναδική για τις θεραπευτικές δράσεις φυσική Μαστίχα. Είναι και επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένο, ότι η Μαστίχα Χίου παρουσιάζει ευεργετική δράση κατά πολλών παθήσεων του πεπτικού συστήματος, στοματική υγιεινή, επούλωση τραυμάτων, ανάπλαση επιδερμίδας, κ.α. Επίσης η μαστίχα από την αρχαιότητα έως και σήμερα χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιήτε στην φαρμακευτική και τον καλλωπισμό, π.χ. Κρέμες προσώπου, Αντηλιακά κ.α. Μια από τις πάμπολες ιδιότητές της είναι η καταπολέμηση των ερεθισμών του δέρματος.


 
Παρασκεύη
Σε ένα μπεν μαρί αναμυγνήουμε 480 gr Βιολογικού Ελαιολάδου με 96 gr Βιολογικού κεριού Μέλισσας. Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση.
Οι παραλλαγές είναι ατέλειωτες. Πολλοί χρησιμοποιούν σπαθόλαδο αντί για ελαιόλαδο, άλλοι προσθέτουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων. Εγώ προτιμώ να προσθέτω στο μιγμα  10-20 gr φυσικής Μαστίχας Χίου με τις ιδιότητες πού αναφέρω πιο πάνω και ανάλογα τών περιπτόσεων Βιολογική Πρόπολη. Θα μας δώσει περίπου 19 βαζάκια των 40 ml.
* ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν η κηραλοιφή προορίζεται για μωράκι, καλό είναι να παρασκευάζεται μόνο από Βιολογικό λάδι και κερί μέλισσας. Το κερί αν δεν είναι βιολογικό, να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει επιβαρυνθεί από "ουσίες"  προερχόμενες από θεραπευτικές μελισσοκομικές τεχνικές (πχ γλώσσες ελεύθερα χτισμένες)! 
 
Οδηγίες Χρήσεως: 
Χρησιμοποιήστε την άφοβα, κάνετε επάλειψη όσες φορές θέλετε, όπως π.χ. για την ξηροδερμία,  επιμείνετε λίγο στην επάλειψη για να απορροφήσει το δέρμα όσο χρειάζεται, έπειτα σκουπίστε τυχόν  υπολείμματα με ένα χαρτομάντιλο, ενώ στα εγκαύματα, συγκάματα, σκασίματα,  κοψίματα, μόνο ελαφρά επάλειψη.
 Για τα εγκαύματα. Ότι είδους εγκαύματα και αν είναι, είτε από τον ήλιο, είτε κάψιμο από λάδι, νερό κ.λ.π, είναι επουλωτική, καταπραϋντική, και πολύ αποτελεσματική, δεν αφήνει κανένα σημάδι.

Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα, είναι κατάλληλη για όλο το σώμα, 
ενώ διατηρείται αρκετά χρόνια!!