biologikomeli
Σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο και η απόδοση του μελισσιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητά της. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να επιλέγουμε καλά βασιλικά κελιά για τα παραγωγικά μελίσσια μας, ανεξάρτητα αν τα φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι ή τα αγοράζουμε από κάποιον άλλο  μελισσοκόμο γιατί δεν τα καταφέρνουμε πολύ καλά ή μας πιάνει λίγο η τεμπελιά!!!
Βασιλικά κελιά καλούμαστε επίσης να επιλέξουμε κατά την διάρκεια της σμηνουργίας (για δημιουργία παραφυάδων) όπου υπάρχει αφθονία σε αριθμό, τα "Βασιλικά Κελιά Σμηνουργίας" αλλά και σε περίοδο οπού τα μελίσσια αντικαθιστούν την βασίλισσά τους, σχηματίζοντας τα "Βασιλικά Κελιά Αντικατάστασης".

Πώς είμαστε όμως σίγουροι ότι τα βασιλικά κελιά που επιλέγουμε είναι καλά;

Τα βασιλικά κελιά διαφέρουν μεταξύ τους και αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στο
περιβάλλον στο οποίο έχουν αναπτυχθεί. Κάποιες διαφορές σε αυτό το περιβάλλον θα φέρουν και τις ανάλογες διαφορές στην βασίλισσα-μέγεθος και εμφάνιση του βασιλικού κελιού.
Όταν επιλέγουμε βασιλικά κελιά, πρέπει να θυμόμαστε ότι το μέγεθος μετράει!
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μεγαλύτερα βασιλικά κελιά παράγουν καλύτερες βασίλισσες από τα μικρότερα.

Βασιλικά κελιά με εξαιρετικά αναπτυγμένο το ανάγλυφο τους είναι σημάδι ότι έχουν εκτραφεί καλά από τις μέλισσες και συνήθως παράγουν βασίλισσες μεγαλύτερες και καλύτερες. Το ανάγλυφο αυτό δίνει στο βασιλικό κελί την όψη φιστικιού. Το μέγεθος και το ανάγλυφο συνήθως πάνε μαζί άρα ένα μεγάλο βασιλικό κελί θα έχει και πολύ καλά αναπτυγμένο το ανάγλυφο του.

Για όσους τα καταφέρνουν καλύτερα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της ηλικίας και της κατάστασης της βασίλισσας μέσα στο βασιλικό κελί:
  • Με ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το βασιλικό κελί.
  • Πολύ απαλά το ανασηκώνουμε και ελέγχουμε την βασίλισσα.
  • Το κλείνουμε σιγά σιγά ώστε να μοιάζει με  την αρχική του κατάσταση.
Αυτός ο τρόπος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το κουκούλι που είναι πολύ δύσκολο να κοπεί περιβάλει το κάτω μέρος του βασιλικού κελιού μόνο. Το μέρος του βασιλικού κελιού πού είναι κοντά στην βάση είναι σκέτο κερί και μπορεί να κοπεί εύκολα!!!!