Γιάννης Αναγνωστόπουλος


Η θυμόλη χρησιμοποιήθηκε στην Αυστραλία για να μην ξινίζει το σιρόπι, όπου χρησιμοποιούσαν την θυμόλη είδαν ότι δεν υπήρχε νοζεμίαση. Σε πειράματα που έγιναν λοιπόν, βρήκαν ότι η θυμόλη καταστρέφει τα σπόρια της νοζεμίασης γι αυτό προτείνεται στην καταπολέμηση της νοζεμίασης, ειδικά στη Βιολογική Μελισσοκομία .
Παίρνουμε λοιπόν 1 γραμμάριο κρυσταλλικής θυμόλης και το λιώνουμε σε 1 κυβικό εκατοστό καθαρό οινόπνευμα. Αυτό το μίγμα το βάζουμε σε 15 λίτρα σιρόπι Βιολογικής Ζάχαρης 1/1 και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2-3 ημέρες με 200-500 ml ) για 21-28 ημέρες.
  
Η θυμόλη μένει αδιάλυτη στο νερό γι αυτό την διαλύουμε πρώτα σε λίγο οινόπνευμα.  Κοντά στην ανθοφορία πρέπει να αποφεύγουμε την χρήση της γιατί θα έχουμε επίδραση στο μέλι. Η θυμόλη πάνω από κάποιο όριο θεωρείτε ξένη ουσία και υπάρχει πρόβλημα μέσα στο μέλι