biologikomeli
Στην μελισσοκομία αλλά και ιδιαίτερα στην βιολογική μελισσοκομία ένας τρόπος καταπολέμησης της Βαρρόα είναι με την απομάκρυνση του κηφηνογόνου. Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά η δοκιμασμένη δικία μου είναι η μέθοδος Darreraat (δύσκολο.............?????).

....................Μία πανεύκολη μέθοδος ιδιαίτερα αν σκεφθείτε ότι σκοτώνετε την βαρρόα ως και 95% στην κυψέλη ενώ ταυτόχρονα γλιτώνετε από σμηνουργίες! Μία μέθοδος χωρίς χημικά και οξέα!! (όχι τόσο καλό για την BAYER και SANDOS αλλά καλή για τις μέλισσες, το κερί, μέλι, πρόπολη, μελισσοκόμο και "ανθρώπινο είδος;;;"

Η Βαρρόα κάποια στιγμή θα αποκτήσει ανοσία στο Apistan και άλλες φαρμακευτικές μεθόδους, τότε τι κάνουμε; Και τι γίνετε με την συσσώρευση τους στο ΜΕΛΙ, ΚΕΡΙ, ΠΡΟΠΟΛΗ. (δεν το ξεφορτωνόμαστε ποτέ!!!!)
Οι μέθοδος που παγιδεύω την Βαρρόα, σε γενικές γραμμές, είναι πιο δύσκολη συγκρινόμενη με τις φαρμακευτικές- ακαρεοκτόνές θεραπείες. Το ότι όμως συνδυάζεται με πρόληψη της σμηνουργίας την άνοιξη, ισοσταθμίζει τα πράγματα. Η μόνη επιπλέον εργασία που απαιτητέ είναι ο χειρισμός του κηφηνογόνου όπου και αυτό θεωρώ ότι ισοσταθμίζετε  στο ότι παράγω, βιολογικά - μελισσοκομικά προϊόντα χωρίς υπολείμματα από θεραπείες.

Εισαγωγή

Η Βαρρόα συνήθως εντοπίζετε πιο συχνά μέσα στον κηφηνογόνο. Το να πιάνουμε τα βαρρόα μέσα στον κηφηνογόνο δεν είναι κάτι καινούργιο. Για  την ακρίβεια ήταν η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην μάχη εναντίων των Βαρρόα. Αλλά από την στιγμή που δεν ήταν εφικτό να πιαστούν όλα και μερικά να επιβιώνουν μέσα στον εργατογόνο αυτή η μέθοδος θεωρήθηκε αναποτελεμαστική και  εφαρμόστηκαν άλλες μέθοδοι.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η Βαρρόα έχει 12 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εισέλθει μέσα στον κηφηνογόνο από ότι στον εργατικό. Επιπλέον, εάν δημιουργηθούν ιδανικές καταστάσεις όπου η όλη η βαρρόα βρίσκεται πάνω στις μέλισσες (και καθόλου στον γόνο) είναι πιθανών να πιάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό βαρρόα χρησιμοποιώντας κάνα δυο πλαίσια κηφηνογόνου. Πιάνοντας τα Βαρρόα σε μελίσσια χωρίς γόνο με κηφηνογόνο είναι πολύ αποτελεσματικό. Μια περίοδος όπου απουσιάζει εντελώς ο γόνος είναι πολύ σημαντική στην μέθοδο που σας παρουσιάζω εφόσον τα βαρρόα, είναι όλα πάνω στις μέλισσες, θα πιαστούν  μέσα στον κηφηνογόνο.

Να θυμάστε
  • Είναι πιθανών, σε μελίσσια χωρίς γόνο, να πιάσετε έναν μεγάλο αριθμό βαρρόα (500 κελιά ανα κιλό μελισσών).
  • Τα Βαρρόα δεν μπαίνουν μέσα στον γόνο, για τις πρώτες 7 ημέρες από την στιγμή που γεννηθηκε ένα αυγό. Έτσι μπορούμε να μεταφέρουμε πλαίσια με γόνο αυτή την περίοδο χωρίς τον κίνδυνο να μεταφέρουμε Βαρρόα.
  • Για να είναι δυνατόν το μελίσσι να φροντίσει ένα πλαίσιο κηφηνογόνου θα πρέπει τουλάχιστον να είναι δεκάρι.

Μία πρώτη ματιά της Μεθόδου


Πιάνοντας τα Βαρρόα νωρίς την άνοιξη:

Κατά την διάρκεια της πρώτης επιθεώρησης, τοποθετούμε ένα πλαίσιο με κηφηνοκερύθρα ή σκέτο στην μέση της γονοφολιάς. Αυτό το πλαίσιο θα απομακρυνθεί όταν το μεγαλύτερο μέρος των κελιών σφραγισθούν. Πριν από την εποχή σμηνουργίας ένα πλαίσιο κηφηνοκερύθρας θα πρέπει να υπάρχει πάντα στο μελίσσι, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί ο πληθυσμός των Βαρρόα αλλά και να χτιστεί γρήγορα η κηρήθρα. Αυτήν την περίοδο ο πληθυσμός των Βαρρόα είναι σταθερός, σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου Wageningen.

Πιάνοντας τα Βαρρόα κατά την σμηνουργία:

Για την μέθοδο αυτή θα πρέπει να εργαστούμε με δύο μελίσσια. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες πλήρης απουσίας γόνου για το ένα μελίσσι και στο άλλο τεχνική δημιουργία τεχνητού σμήνους για την καταστολή σμηνουργίας. Το αποτέλεσμα θα είναι τρία μελίσσια απαλλαγμένα από την Βαρρόα αλλά και την τάση για σμηνουργία.

Το μελίσσι χωρίς γόνο:

Παίρνουμε όλο τον γόνο από το μελίσσι 1 και τον βάζουμε στο μελίσσι 2........

Το αποτέλεσμα αυτης της διαδικασίας είναι ότι όλα τα βαρρόα βρίσκονται πλέον πάνω στις μέλισσες του μελισσιού 1 (εφόσον απομακρύνουμαι τον γόνο) και μπορούν να πιαστούν εύκολα με ένα πλαίσιο κηφηνογόνου με αυγά/λάρβες. Το πλαίσιο αυτό ετοιμάστηκε  την προηγούμενη εβδομάδα πριν την διαδικασία αυτή, τοποθετώντας ένα έτοιμο χτισμένο πλαίσιο κηφηνών. Αυτό το πλαίσιο μένει μέσα στο μελίσσι για να πιάσει τα Βαρρόα. Δύο μέρες πριν σφραγιστούν τα κελιά η Βαρρόα θα εισέλθει μέσα στα κελιά. Πρίν έρθει λοιπόν η στιγμή να σφραγιστούν κελιά εργατογόνου στο μελίσσι1 η Βαρρόα θα έχει παγιδευτεί μέσα στα κελιά της κηφηνοκερύθρας και με 500 κελιά κηφηνοκηρύθρας ανα κιλό μελισσών είναι αρκετά  για να μπορεί το πλαίσιο να απομακρυνθεί - ξεσφραγιστεί - διώχνοντας τις λάρβες κηφήνων και τα Βαρρόα για το μελίσσι αυτό.

Η τεχνητή σμηνουργία:

Από την στιγμή που το μελίσσι 2 παίρνει όλον τον γόνο από το μελίσσι 1, ένα πλαίσιο κηφηνοκυρήθρας τοποθετείται στο κέντρο της γονοφολιάς που βρίσκετε η βασίλισσα και τοποθετείται ένα διάφραγμα ανάμεσα στα πατώματα. Μετά από μία εβδομάδα θα είναι πολύ εύκολο να σχηματιστεί ένα τεχνητό σμήνος χωρίς καθόλου γόνο, χρησιμοποιώντας την βασίλισσα, τις μέλισσες από 6-7 πλαίσια και την κηφηνοκερύθρα. Όταν και αυτό το πλαίσιο σφραγιστεί μπορεί να απομακρυνθεί - ξεσφραγιστεί - καθαριστεί και ο πόλεμος με την Βαρρόα στο τεχνητό σμήνος τελείωσε.

Από την στιγμή λοιπόν που το μελίσσι 2 μένει ορφανό, μία νέα βασίλισσα θα γεννηθεί εφόσον υπάρχει γόνος σε όλα τα στάδια. Αυτή είναι και μία κατάλληλη στιγμή για την ανανέωση βασίλισσας. Κατά το διάστημα αυτό το μελίσσι 1 θα προμηθεύει με έτοιμο γεννημένο πλαίσιο κηφηνοκηρύθρας το μελίσσι αυτό (2). Δύο γεννημένα πλαίσια μεταφέρονται από το μελίσσι 1 στο 2 (με διάστημα μίας εβδομάδας ανάμεσα τους). Όταν και αυτά τα πλαίσια σφραγιστούν μπορούν να απομακρυνθούν - ξεσφραγιστούν και ο πόλεμος με την Βαρρόα στο μελίσσι αυτό να τελειώσει.

Συνεχίζετε..............  

www.bio-meli.gr