biologikomeli



 Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο είδη πεταλούδας που γεννούν τα αυγά τους στις κυψέλες των μελισσών και προκαλούν βλάβη,η Galleria melonella, ο μεγάλος κηρόσκορος και η Achroia grisella ο μικρός κηρόσκορος. Και τα δύο είδη μπορεί να είναι σημαντικά παράσιτα τόσο των κυψελών όσο και των αποθηκευμένων πλαισίων, ωστόσο, ο μεγάλος κηρόσκορος είναι συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Συμπτώματα

Οι προνύμφες που βγαίνουν διασκορπίζονται μέσα στη κυψέλη ανοίγοντας στοές στις κερήθρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφήνουν πίσω τους ένα μεταξένιο νήμα. Τρέφονται με μέλι, κερί, αλλά κυρίως με γύρη και υπολείμματα του γόνου μέσα στο κελί, δεν μπορούν να επιβιώσουν με καθαρό κερί μόνο (εκείνα που τρεφόντουσαν με καθαρό κερί μέλισσας σταματήσαν την ανάπτυξη τους). Αγαπημένα μέρη των εντόμων, είναι οι αποθηκευμένες κηρήθρες και μέσα στην κυψέλη, αυτές οι κηρήθρες που δεν καλύπτονται από μέλισσες (συνηθισμένο φαινόμενο στα αδύνατα μελίσσια). Η ανησυχία που προκαλείται μέσα στις κυψέλες μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε λιποταξία. Ο μεγάλος κηρόσκορος μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε ξύλινα μέρη της κυψέλης όπου μπορούν να μασήσουν μικρές κοιλότητες μέσα στις οποίες στηρίζουν το κουκούλι τους.


Αντιμετώπιση 

Καλές και ισχυρές αποικίες δεν θα ανεχθούν συνήθως προσβολή από κηρόσκορο και γενικά δεν είναι συνήθως πρόβλημα στις υγιείς αποικίες.  Είναι, ωστόσο, ένα πρόβλημα στις ασθενής αποικίες ή στις κυψέλες στις οποίες οι μέλισσες έχουν πεθάνει και στις αποθηκευμένες κηρήθρες.   Τα μελίσσια θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρά και υγιή, κερήθρες μόνες τους δεν θα πρέπει να αφήνονται μέσα στο μελισσοκομείο όπως και  πεθαμένα μελίσσια θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως διότι προσελκύουν τον κηρόσκορο (βασική μελισσοκομική υγιεινή!). Ελαφρώς προσβεβλημένα πατώματα  μπορούν να δοθούν σε δυνατά μελίσσια να τα καθαρίσουν, ενώ αυτά που έχουν προσβληθεί πολύ δεν μπορούν ικανά να αντιμετωπιστούν και πρέπει να καίγονται. Στην Βιολογική Μελισσοκομία όπως και τη συμβατική, όλα τα πατώματα με κερήθρες που θέλουμε να αποθηκεύσουμε στην αποθήκη μας τοποθετούνται πριν στον καταψύκτη στους -20 για τουλάχιστον 48 ώρες για να σκοτώσουμε τα έντομα τις λάρβες και τα αυγά  Στην ύπαιθρο αν θέλουμε να φυλάξουμε κερήθρες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  και το  B401 - έναν βάκιλο εχθρό του κηρόσκορου (Bacillus thuringensis) αλλά έχει μεγάλο κόστος.