biologikomeli
Το δυσκολότερο σημείο για την μετάβαση από τη συμβατική μελισσοκομία στη βιολογική θα έλεγα ότι είναι η εύρεση βιολογικού κεριού - βιολογικών κηρηθρών.
Στη βιολογική μελισσοκομία λοιπόν, θα πρέπει να μπορούμε κάθε χρόνο να παράγουμε το δικό μας κερί ώστε να μπορούμε να κατασκευάσουμε τις δικές μας κερήθρες - να φτιάξουμε τις βιολογικές μας κεραλοιφές και κεριά- αλλά και να το πουλήσουμε. Οφείλω να παραδεχτώ ότι φέτος υπήρχε έντονο ενδιαφέρων για πώληση βιολογικού κεριού και να ξέρετε ότι η τιμή που το έδινα, ήταν μεγαλύτερη από ότι τού μελιού!!!
Η μεγαλύτερη πηγή κεριού λοιπόν, είναι τα απολεπίσματα αλλά και οι κατεστραμένες - παλιές κερήθρες και κηφηνοκηρήθρες από την καταπολέμηση των Βαρρόα.
Θα πρέπει να ξέρουμε ότι για κάθε 100 kgr μελιού που παράγουμε, το λιώσιμο των απολεπισμάτων, μας δίνει 1- 1,5 kgr κερί.

Τα απολεπίσματα - κηρήθρες λοιπόν μετά από κατάλληλο καθάρισμα και έπειτα λιώσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως είπαμε:






  • Η βαρύτητα δουλεύει για μας.
Χρησιμοποιώντας διπλό φίλτρο, τοποθετούμε μέσα τα απολεπίσματα για κάνα δύο μέρες, ώστε να "στραγγίξουν" όσο το δυνατόν περισσότερο από το μέλι.
  • Ώρα για πλύσιμο.
Τοποθετούμε τα σχεδόν στεγνά απολεπίσματα μέσα σε ένα δοχείο με 5 lit ζεστό νερό και τα στίβουμε για να τα ξεπλύνουμε από το υπόλοιπο μέλι. Επαναλαμβάνουμε έως ότου το νερό βγαίνει καθαρό (το νερόμελο αυτό είναι από τις καλύτερες βιολογικές τροφοδοτήσεις).
  • Λιώσιμο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εξαγωγή κεριού από ηλιακό κηροτήκτη έως κηροτήκτη ατμού και τον οποίο προτιμώ, εφόσον μπορώ να να τον χρησιμοποιήσω και για απευθείας λιώσιμο - απολύμανση των πλαισίων.
 Ποτέ δεν πρέπει το κερί να έρθει σε άμεση επαφή με φωτιά, αλλά και πότε δεν αφήνουμε από τα μάτια μας την όλη διαδικασία. Εάν θέλουμε τουαλέτα, κλείστε - σβήστε - βγάλτε από την πρίζα ότι χρησιμοποιείτε!!!!

  • Φιλτράρισμα του κεριού.
¨Ενα φιλτράρισμα, διαμέσου ναύλον κάλτσας, αφαιρεί από το λιωμένο κερί τις περισσότερες ακαθαρσίες που το συνοδεύουν. Τοποθετείτε μέσα σε καλούπι ώστε να απομείνει μία ωραία πλάκα  (καθαρίζουμε τα περίσσια υπολείμματα από το κάτω μέρος) μοσχομυριστού κατακίτρινου βιολογικού κεριού!!