biologikomeli

Οι μέλισσες είναι ήμι εξημερωμένα, άγρια πλάσματα. Θα επιλέξουν να πάνε για συλλογή τροφής όπου θέλουν και όποια ώρα θέλουν, και πάνω σε αυτό εμείς οι Μελισσοκόμοι σε λίγα μπορούμε να επέμβουμε. Έτσι σαν αποτέλεσμα οι μέλισσες θα πάνε για συλλογή γύρης και νέκταρ πάνω σε λουλούδια που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες ή σε φυτά τα οποία τα έχουν ψεκάσει με φυτοφάρμακα η ακόμα να επισκεφτούν φυτά τα οποία είναι γενετικός τροποποιημένα, όπου δεν συνάπτουν με τις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας. Έτσι σαν αποτέλεσμα οι σύγχρονοι κανόνες Βιολογικής Μελισσοκομίας  απαιτούν οι πηγές νέκταρος και γύρης να αποτελούνται βασικά από βιολογικές καλλιέργειες ή/και αυτοφυή βλάστηση καθώς επίσης να διατηρείται αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές μη γεωργικής παρα­γωγής που ενδεχομένως προκαλούν μόλυνση, όπως για παράδειγμα: αστικά κέντρα, αυτοκινητοδρό­μους, βιομηχανικές περιοχές, χώρους διάθεσης απορριμμάτων, αποτεφρωτές απορριμμάτων, κλπ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΡΗ?
Η γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων. Στο μικροσκόπιο φαίνεται σαν μία πολύ λεπτή σκόνη, μία ατελείωτη ποσότητα από κόκκους που διαφέρουν ανάλογα από το άνθος από το οποίο προέρχονται. Αυτή η σκόνη σχηματίζει το ζυγώτη, δηλαδή το αρχικό στάδιο της παραγωγής των καρπών, των δημητριακών , των οσπρίων και των λαχανικών.
Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη και η εντομόφιλη. Οι πρώτες μεταφέρονται με τον άνεμο, και είναι άφθονες. Αυτές δεν περιέχουν τους αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντες και είναι υπεύθυνες γιά πολλές από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Οι εντομόφιλες, μεταφέρονται από τις μέλισσες. Ζυμώνονται από αυτές με το νέκταρ προκειμένου να γίνουν εύπλαστες και να αποκτήσουν τη μορφή σφαιριδίου με την οποία αποθηκεύονται στην κύψελη. Κάθε μέλισσα μεταφέρει σε κάθε της ταξίδι δύο τέτοιες σφαίρες μία κάτω από κάθε ένα από τα πίσω πόδια της. Και τα δύο μαζί ζυγίζουν περίπου 20mg. Μία μέλισσα χρειάζεται κατά προσέγγιση μία περίπου ώρα γιά να συλλέξει αυτήν την ποσότητα η οποία περιέχει περίπου 4.000.000 γυρεόκοκκους. (Ενα κουτάλι του γλυκού γύρη - η συνιστώμενη δοσολογία γιά το ξεκίνημα - περιέχει 1.200 σφαιρίδια, δηλαδή περίπου 2.500.000 κόκκους γύρης, κάθε ένας από τους οποίους έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιήσει ένα άνθος και να παραχθεί έτσι ένας καρπός, ή ένας κόκκος σιταριού κλπ. Δεν υπερβάλλουμε λοιπόν όταν μιλώντας γιά τη γύρη λέμε ότι κλείνει μέσα της
ΤΗ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Σημειώστε επίσης ότι Η ΓΥΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ.
Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχειμιά τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών. Περιέχει ακόμη όλα τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες. Σημαντικό επίσης στοιχείο γιά την ποιότητα της γύρης είναι ότι η μέλισσα από τη φύση της γνωρίζει να επιλέγει γύρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αγνοώντας τις φτωχές σε περιεκτικότητα.
 
Συλλογή και επεξεργασία της γύρης
Η συλλογή γίνεται με τη βοήθεια γυρεοπαγίδων που τοποθετούνται, νωρίς την άνοιξη, στην είσοδο
της κυψέλης. Η γυρεοπαγίδα πρέπει να είναι κατασκευασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε: 1.η γύρη στο συρτάρι συλλογής να μη βρέχεται , 2.να επιτρέπει τη συλλογή χωρίς μετακίνηση της παγίδας και 3.να μη παγιδεύει μέλισσες. Αμέσως μετά τη συλλογή, η γύρη καθαρίζεται από ανεπιθύμητα τμήματα (π.χ. πόδια μελισσών). Στην περίπτωση γύρης με υψηλό ποσοστό υγρασίας η γύρη καταψύχεται πριν το καθάρισμα (- θρυμματισμού των σβώλων, θανάτωση αυγών εντόμων και – συγκολλητικότητας των κόκκων της). Ακολουθεί αποξήρανση (- της διατηρησιμότητας), δεύτερος καθαρισμός, ταξινόμηση ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων, συσκευασία σε πλαστικά δοχεία ή σκοτεινόχρωμα γυάλινα βάζα και αποθήκευση σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 4 C.


Η χημική ανάλυση της γύρης
Πρωτεϊνες: που φθάνουν στο 40%,
Aμινοξέα:βαλίνη, τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθιονίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, θρενίνη, ιστιδίνη, αργινίνη, γλουταμενικό οξύ, ασπαραγινικό οξύ κ.α.
Βιταμίνες: Β1, Β2, Β5, Β6, C, Ε, A, P ή R Παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, φολικό οξύ, κλπ
Ένζυμα: Αμυλάση, ιμβερτάση, καταλάση, φωσφατάση κλπ.
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: κάλιο, βάριο, χλώριο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, βανάδιο, βολφράμιο, ιρίδιο, κάδμιο κλπ.

Βιολογικά δραστικά συστατικά Φλαβονοειδή, νουκλεϊνικά, και ριβονουκλεϊνικά οξέα, λευκοαντοκυάνες, χλωρογόνες, τριτερπενικό οξύ, αντιβιοτικές ουσίες κλπ.
Ζάχαρα: οι υδατάνθρακες νέκταρος σε ποσοστό (30-40%)
Το βασικότερο είναι ότι οι ουσίες αυτές ευρίσκονται σε μια ιδανική αναλογία σε κάθε γυρεόκοκκο.

Θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
O Liebelt (1994) όταν κατανάλωσε γύρη παρατήρησε μείωση της όρεξης και απώλεια βάρους, σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος στα επιτρεπτά όρια χωρίς χορήγηση φαρμάκων, αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, βελτίωση της μνήμης και διουρητική δράση. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η γύρη μπορεί να διορθώσει την ισορροπία του μεταβολισμού και να συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση ή διατήρηση αυτού ανάλογα με το αν καταναλώνεται πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του φαγητού. O Brown (1989) παρατήρησε πως η χορήγηση γύρης σε ασθενείς μετά από εγχείρηση βοήθησε στη γρήγορη
ανάρρωση αυτών καθώς και ήταν αποτελεσματική σε περιπτώσεις χρόνιου αλκοολισμού, μια κατάσταση γνωστή για την απώλεια βιταμινών και αμινοξέων, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου στέρησης. Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες του άρρενος και του θήλεως. Η σπερματογένεση στον άνδρα καθώς και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα οφείλονται στην παρουσία των ορμονών αυτών. Επιπρόσθετα αναφέρεται πως ένα κουταλάκι του γλυκού γύρη αναμεμιγμένη με μέλι 4 φορές την ημέρα συστήνεται σε περιπτώσεις κολίτιδας και γαστρίτιδας. Επίσης η ημερήσια λήψη μίγματος γύρης - μελιού βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθά να αποκτήσουν ανοσία.

Στη βιβλιογραφία αναφέρονται πάρα πολλά παραδείγματα αποτελεσματικής χρήσης της γύρης όπως: αναιμία, πάρκινσον, προστατίτιδα, αιμορροίδες, χρόνια ηπατίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερίτιδες.


Εχει βρεθεί ότι η γύρη συντελεί στην βελτίωση της γενικής κατάστασης ασθενών με γυναικολογικά καρκινώματα σε συνδυασμό με θεραπεία με ακτινοβολία. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς που έλαβαν γύρη και υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία υπέφεραν λιγότερο από αυτήν.
Η γύρη περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της σεξουαλικής ανικανότητας.

Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που περιέχει προσδίδουν στον άνθρωπο την ισορροπία και την αρμονία των φυσικών ικανοτήτων, εξυψώνουν το ηθικό και μειώνουν τη νευρικότητα. Η χρήση της γύρης επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα κατά της ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης στην αδυναμία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.
Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία παρόμοια με τη πενικιλίνη και επιδεικνύει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνα δράση σε συγκεκριμένα μικρόβια (όπως π.χ. η σαλμονέλα)
Επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού, τη απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα και γενικά τη φυσική κατάσταση. Προστατεύει την όραση και η ενέργεια της είναι αποτελεσματική στη διανοητική εργασία.
Χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε κρέμες και καθιστά το δέρμα απαλό.