biologikomeli
ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Η Ερείκη (σουσούρα) και το Πεύκο κυριαρχούν στις προτιμήσεις των βιολογικών μας μελισσών. Η  θερμοκρασία του αέρα και η σχετική εργασία σε επίπεδα που ευνοούν το πέταμα και την εργασία των μελισσών στα πεύκα επηρεάζει την παραγωγή σε μέλι. Χάρη στην Ερείκη - Πολύκομπι - Κισσό η βασίλισσα αναπτύσσει τον γόνο και δυναμώνει το μελίσσι.

ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Τον Οκτώβριο μαζί με τον Σεπτέμβρη ξεκινά η νέα μελισσοκομική χρονιά! Οτιδήποτε κάνουμε τον Οκτώβριο θα καθορίσει το πόσο καλά θα ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια μας και το πόσο καλά θα ξεκινήσουν την νέα χρονιά!



Την εποχή αυτή γίνεται και ο τελευταίος τρύγος μελιού στο Πεύκο.Μετά τον τρύγο του πεύκου απαιτείται δυνάμωμα του μελισσιού, ανανέωση του πληθυσμού, για να μπορέσει να ξεχειμωνιάσει.Η αναζήτηση γυρεοφόρων ανθοφοριών είναι επιτακτική ανάγκη.Κατά την παραμονή στα πευκοδάση, αν δεν υπάρχει ανθοφορία να δώσει γύρη, και σε συνδυασμό με την έντονη συλλογή μελιτώματος, περιορίζεται σημαντικά ο γόνος και ο πληθυσμός μειώνεται. Ανθοφορίες από αρκουδόβατο και κισσό που συναντώνται σε πευκοδάση μπορούν να στηρίξουν την εκτροφή του γόνου σε μελίσσια που βρίσκονται εκεί.


Όσοι σκέπτονται  αυτή την περίοδο να κάνουν βασιλλοτροφία
 για σχηματισμό παραφυάδων είναι δυνατό να γίνει και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός κηφήνων.  Κατάλληλη ανθοφορία είναι η ερείκη όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια γύρης και νέκταρ. Οι βασίλισσες του φθινοπώρου σταματούν αργά τη γέννα και ξεκινούν νωρίς το χειμώνα.
Η Ερείκη αλλιώς (σουσουρα) μια σημαντική ανθοφορία όπου εξασφαλίζει το απαραίτητο νέκταρ και τη γύρη για επέκταση του γόνου. Χρειάζεται βροχές τον Αύγουστο, μέτριες μέγιστες θερμοκρασίες και δροσερές νύχτες.

Τον Οκτώβριο επίσης πρέπει να γίνει προετημασία των μελισσιων για χειμώνα. Το ξεχειμώνιασμα θα πρέπει να γίνεται σε μέρος που να το βλέπει καλά ο ήλιος και να κοιτάνε τα μελίσσια μας Νότια (εξαρτάται η περιοχή). Θα πρέπει να προσέξουμε τα νερά να μην λιμνάζουν και να είναι προστατευμένα από δυνατούς ανέμους.  Όσο πιο προσήλιο το μέρος τόσο το καλύτερο, οι μέλισσες μας θα έχουν την δυνατότητα να πετούν περισσότερο και να λύνουν την σφαίρα με μεγαλύτερη επιτυχία στην επιβίωση.

Τέλος Οκτωβρίου ξεκινάει η ανθοφορία της κουμαριάς που είναι ένα εξ ίσου σημαντικό με το ρείκι φυτό για την μέλισσα.
Βιολογική Μελισσοκομία - Βιολογικό Μέλι "bio Μέλι"