biologikomeli
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:

Τον Σεπτέμβριο το μελίσσι αρχίζει να περιορίζει την έκτασή του και η εκτροφή γόνου λιγοστεύει. Αρχίζουν να περισσεύουν τα πλαίσια με το μέλι. . Οι ζέστες που επέμειναν βοηθούν τις μέλισσες στο να  κάνουν τις τελευταίες προσπάθειες να αποθηκεύσουν τις προμήθειες τους για τον χειμώνα που έρχεται ψάχνοντας και για την τελευταία πηγή νέκταρος . Η Ερείκη (σουσούρα) και το Πεύκο κυριαρχούν στις προτιμήσεις των βιολογικών μας μελισσών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:

Τον Σεπτέμβρη ξεκινά η νέα μελισσοκομική χρονιά! Οτιδήποτε κάνουμε τον Σεπτέμβρη θα καθορίσει το πόσο καλά θα ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια μας και το πόσο καλά θα ξεκινήσουν την νέα χρονιά!
Όσοι σκέπτονται  αυτή την περίοδο να κάνουν βασιλλοτροφία για σχηματισμό παραφυάδων είναι δυνατό να γίνει και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός κηφήνων. Οι βασίλισσες του φθινοπώρου σταματούν αργά τη γέννα και ξεκινούν νωρίς το χειμώνα.
κατάλληλη ανθοφορία είναι η ερείκη όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια γύρης και νέκταρ. 
Οι μελισσοκομικές επεμβάσεις πρέπει να είναι σύντομες και τελείως απαραίτητες. Αν απαιτείτε τροφοδότηση να γίνεται αργά το απόγευμα και να περιορίζεται η είσοδος της κυψέλης των αδύνατων μελισσιών. Προσοχή στις λεηλασίες.

Στα βιολογικά μας μελίσσια λόγω της ανανέωσης των κηρηθρών και λόγω της σχετικής απομόνωσης (θέση μελισσοκομείων) από πολλά μελισσοκομεία, ασθένειες όπως η αμερικάνικη σηψηγονία και  η σακόμορφος σηψηγονία είναι σπάνια, αλλά πάντα καλό κακού να έχουμε τον νου μας!!
Όσοι θελήσουν να προβούν σε θεραπεία εναντίον των βαρρόα, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της ΒιολογικήςΜελισσοκομίας. 
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η καλύτερη περίοδος για το πεύκο μια πηγή μελιού που αξιοποιείται στην βιολογική μελισσοκομία  και διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

 
Προϋποθέσεις για την πληρέστερη εκμετάλλευση του πευκόμελου είναι:

  •  Μεταφορά συνήθως από 15 – 20 Σεπτεμβρίου
  •  Μελίσσια με πολλά πλαίσια γόνου.
  •  Μεγάλα αποθέματα γύρης.

Τον τρύγο του πεύκου ακολουθεί μεταφορά συνήθως στην όψιμη φθινοπωρινή ερείκη για συλλογή νέκταρος και γύρης.

ερείκη
ή αλλιώς (σουσουρα) μια σημαντική ανθοφορία όπου εξασφαλίζει το απαραίτητο νέκταρ και τη γύρη για επέκταση του γόνου. Χρειάζεται βροχές τον Αύγουστο, μέτριες μέγιστες θερμοκρασίες και δροσερές νύχτες.
Βιολογική Μελισσοκομία - Βιολογικό Μέλι "bio Μέλι"