biologikomeli
Η θερμοκρασία σιγά, σιγά ανεβαίνει και ο κίνδυνος για σμηνουργία παραμένει.
Είναι καιρός λοιπών στις περισσότερες περιοχές να γίνουν τα παρακάτω:

Αναστροφή πατωμάτων
Την άνοιξη , η αναστροφή πατωμάτων είναι μία μέθοδος η οποία μπορεί να μείωση την τάση για σμηνουργία (πρόληψη). Πρόκειται για μία πολύ απλή μέθοδο  στην οποία αλλάζουμε την θέση του άνω πατώματος με το κάτω (Αναστροφή). Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα δεύτερο πάτωμα πάνω στο πρώτο. Αυτό το πάτωμα θα πρέπει να έχει άδεια πλαίσια και ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο από το πρώτο πάτωμα και το τοποθετούμε στο κέντρο του πατώματος. Τα μελίσσια  τείνουν να δουλεύουν προς τα πάνω και δίνοντας τους  επιπλέον χώρο, για γέννα και για τις ίδιες τις μέλισσες ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός τους, εξασφαλίζουμε μειωμένη τάση για σμηνουργία.
Την διαδικασία αυτή την ξεκινάμε με το που θα δούμε τις λεγόμενες κούπες ή εάν είναι δυνατόν. και νωρίτερα.  Δεν πρέπει να το αφήσουμε στο σημείο που θα αρχίσουν την δημιουργία βασιλικών κελιών. Μετά από δύο εβδομάδες, ακολουθούμε ξανά την ίδια διαδικασία, εάν  οι μέλισσες έχουν ανεβεί επάνω, και το συνεχίζουμε έως ότου τελειώσει η περίοδος σμηνουργίας. 
 
Καλός αερισμός

Ο καλός αερισμός της κυψέλης βοηθάει πολύ στην πρόληψη της σμηνουργίας, ειδικά εαν συνδιαστεί και με αλλές μεθόδους. Πρέπει ανάλογα με τις κερικές συνθηκες να προσαρμόζουμε το ευρος του ανηγματος της πόρτας.  Σε νοτιότερες περιοχες της ελλαδας, με πιο ζεστο κερό, τα καπάκια καλό είναι να είναι βαμμένα ασπρα, αλλα σημαντικότερο απο όλλα για καλό αερισμό ειναι η χρήση βάσεων με σίτα η οποία βοηθάει πολύ στη βιολογικη μελίσσοκομία και στον περιορισμό των βαρρόα. Σε πολύ ζεστές περιόδους καλό είναι να τοποθετουμε τα μελίσσια κάτο απο δένδρα για σκίαση.

 
Ανανέωση της βασίλισσας κάθε χρόνο (ή τουλάχιστον κάθε δύο)

Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη για να μειώσετε  την  τάση για σμηνουργία  στα μελίσσια σας ειδικότερα εάν έχετε και πάρα πολλά. Ένας μελισσοκόμος με εκατοντάδες μελίσσια είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει «προσεκτικό μάτι» σε όλα τα μελίσσια του αλλά εάν ανανεώνει τις βασίλισσες του κάθε χρόνο θα ξέρει τουλάχιστον  ότι ο αριθμός των μελισσών που θα σμηνουργήσουν στον μελισσώνα του θα είναι πάρα πολύ μικρός. Για έναν μελισσοκόμο με μικρό αριθμό μελισσών είναι μία πολύ καλή εμπορεία και αξίζει.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βασίλισσες που είναι μικρότερες του ενός χρόνου με αρκετή φερομόνη είναι πολύ πιο δύσκολο να σμηνουργήσουν από τις βασίλισσες στο δεύτερο έτος της ηλικίας τους που είναι πιο δύσκολο να σμηνουργησουν από τις βασίλισσες στο τρίτο έτος της ηλικίας τους και ούτω κάθε εξής.  
Ανανεώνεται τις βασίλισσες έτσι ώστε καμία να μην είναι μεγαλύτερη από έναν χρόνο. Η φθινοπωρινή (στα φθινοπωρινά ρείκια ή στις καστανιές αργά την άνοιξη) ανανέωση είναι ίσως πιο δύσκολη από την ανοιξιάτικη αλλά έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιξιάτικης (πρώιμης). Κατά την εμπειρία μου  πιστεύω πώς η ανανέωση πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι καλός, και το σημαντικότερο όταν υπάρχουν αρκετοί  ώριμοι κηφήνες. Προβλήματα στον καιρό νωρίς την άνοιξη, αυξομειώσεις θερμοκρασίας, και οι λιγοστοί κηφήνες που υπάρχουν αυτήν την περίοδο κάνουν την επιτυχημένη  γονιμοποίηση της βασίλισσας αμφίβολη.
 
Ανανεώστε την βασίλισσα κάθε χρόνο, για έναν λόγο:
Λιγοστές σμηνουργίες, περισσότερα αυγά, περισσότερες μέλισσες!!!