biologikomeli
Όλα κι όλα έγιναν γι αυτήν την πολυπόθητη στιγμή!! Να  μεταφέρουμε τα μελισσάκια μας στην ανθοφορία- μελιτοφορία,  που υπολογίζουμε ότι θα πάρουμε μελάκι, θεού θέλοντας και καιρού επιτρέποντος. Επιβλέπαμε περίπου κάθε 10 ημέρες τα μελισσάκια μας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα μελίσσια μας αναπτύσσονται κανονικά, έχοντας νέα βασίλισσα και προσπαθώντας να κρατούμε τα επίπεδα Βαρρόα σε χαμηλό αριθμό. Κάναμε πρόληψη αλλά και καταστολή της σμηνουργίας όπου ήταν απαραίτητο και δώσαμε άπλετο χώρο στα μελίσσια για επέκταση του γόνου αλλά και για αποθήκευση μελιού. Στήσαμε τα «σημάδια» μας και περιμένουμε να δώσει!!
Θα πρέπει έως τώρα λοιπόν να έχει φτάσει ο αριθμός των μελισσών στο μέγιστο σημείο, λίγο  πριν
την έναρξη  της ανθοφορίας- μελιτοφορίας ή να φροντίσουμε εμείς γι αυτό πραγματοποιώντας ενώσεις μελισσών. Ένα μελίσσι με 60.000 μέλισσες θα μαζέψει 50 kg μέλι και δύο μελίσσια με 30.000 μέλισσες θα μαζέψουν σύνολο 45 kg μέλι. Βλέπουμε ότι ένα μεγάλο μελίσσι θα μαζέψει 5 kg μέλι παραπάνω από δύο μικρότερα ακόμα και αν ο συνολικός αριθμός μελισσών είναι ο ίδιος.  Συνεπώς έξι μελίσσια των 10.000 μελισσών  θα συλλέξουν σύνολο 40 kg μέλι. Κάθε μέλισσα στην ζωή της ως συλλέκτρια, θα συλλέξει περισσότερο μέλι από μία μέλισσα σε ένα μικρότερο μελίσσι.

Τοποθέτηση Πατωμάτων

Τα μελίσσια μας που θα μεταφέρουμε, σαν παραγωγικά, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αρκετά άδεια πλαίσια για την αποθήκευση μελιού. Έρευνες έχουν δήξει ότι μπορούμε να προκαλέσουμε τις μέλισσες να αποθηκεύσουν περισσότερο μέλι από αυτό που χρειάζονται για τις ανάγκες τους, εάν υπάρχουν διαθέσιμα κτισμένα πλαίσια για την αποθήκευση του. Όσο η μελιτοφορία, για παράδειγμα των Ελάτων, εξακολουθεί να είναι καλή και υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μελισσών, θα εξακολουθούν  συνεχώς να συλλέγουν μέλι.

Εγώ πάντα πριν πάω στα Έλατα τοποθετώ εκ των προτέρων ένα πάτωμα με πλαίσια άδειο πάνω από την γονοφωλιά. Έτσι με το που αρχίσει να δίνει, υπάρχει άμεσα μέρος για αποθήκευση μελιού χωρίς να χρειαστεί  να περιμένω να ανοίξουν πλαίσια με γόνο. Επιπλέον είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει διαθέσιμός χώρος αποθήκευσης μελιού μέχρι την επόμενη επίσκεψή μου πού μπορεί να είναι λίγο αργοπορημένη εξαιτίας του ότι η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη.

 

Βοηθήστε τις μέλισσες να αποθηκεύσουν μέλι

Όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές και υπάρχει δυνατή- γερή μελιτοροή, είναι απίστευτο πόσο γρήγορα ένα υγιές μελίσσι μπορεί να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες μελιού.  Όταν συμβαίνει αυτό λοιπόν υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουμε τις μέλισσες για να το καταφέρουν πιο αποτελεσματικά. Ένας τρόπος για να τις βοηθήσουμε είναι αν είναι δυνατόν να έχουν οι μέλισσες μας είσοδο σε κάθε όροφο (μπορούμε να ανοίξουμε με το τρυπάνι μία τρύπα 1cm κάτω από τις χειρολαβές) .  Αυτό βοηθάει τις μέλισσες από το να, έχουν να μπουν από την είσοδο και να χρειαστεί να σκαρφαλώσουν την γονοφωλιά, περάσουν στριμωγμένα μέσα από ένα βασιλικό διάφραγμα, και φτάσουν επιτέλους στον όροφο όπου θα ξεφορτώσουν το πολύτιμο μέλι τους!
Με μία είσοδο σε κάθε όροφο λοιπόν πηγαίνουν απευθείας στον χώρο αποθήκευσης, ξεφορτώνουν και επιστρέφουν στα Έλατα – Θυμάρια.  Για όσους μελισσοκόμους δεν θέλουν να «ανοίγουν τρύπες» μπορούν απλά να ανασηκώσουν ελαφρά τα πατώματα ώστε οι μέλισσες να μπαίνουν κατευθείαν με την συλλογή τους και να επιστρέφουν.
 
Σας εύχομαι πολλά & καλά μελάκια!